Kava – kasdienis gėrimas, dažniausiai saldinamas cukrumi. Kaip sumažinti cukraus kiekį racione, bet išsaugoti kavos gėrimo malonumą? Dažnai diskutuojama, ar sveika gerti kavą be cukraus. Mokslininkai į šį klausimą pateikia nevienareikšmius atsakymus. Aišku, jei jūs į kavą cukraus dedate tik ant šaukštelio galo – tikrai nieko tokio. Bet kuo pakeisti cukrų tiems, kurie mėgsta tikrai saldžią kavą?

Keletas išbandytų būdų kuo pakeisti cukrų:

– Idealiausia –  skaninti kavą cinamonu. Jei verdate kavą, kartu pavirkite ir cinamono lazdelę. Paprastesnis būdas – tiesiog užplikyti cinamono lazdelės gabalėlius kartu su kava. Daug kam kava su cinamonu netgi  skanesnė už saldintą cukrumi. Įdomu, tai, jog cinamonas suteikia kavai saldumo. Negana to, šis sveikas „֧cukrus“ švelniai stabilizuoja insulino bei gliukozės lygius kraujyje, taip reguliuodamas alkio jausmą. Daugiau apie cinamoną ir jo naudą>>>. Šaiis laikais kokybiško cinamono galite įsigyti ne tik specializuotose, bet ir didžiosiose parduotuvėse.

– Kavą gerti užkandant žemoje temperatūroje džiovintu vaisiumi be cukraus. Neapsigaukite: dauguma džiovintų vaisių parduotuvėje yra cukatos, t.y. mirkyti cukraus sirupe. Atidžiai išanalizuokite informaciją, pateiktą ant produkto pakuotės. Ieškokite nuorodų „be papildomo cukraus“ ir panašiai. Saugu pirkti džiovintas slyvas ar razinas. Pastarosios neturėtų būti „prifarširuotos“ papildomo beverčio cukraus.

Džiovintų vaisių suvalgome ne tiek ir daug, tad derėtų netaupyti ir pirkti ekologiškus. Pastaruosiuose yra kur kas mažiau chemikalų, saugančių nuo grybelių ir kito „blogio“, tačiau keliančių pavojų žmogaus sveikatai. Idealu, jei vaisiai būtų džiovinti žemoje temperatūroje: taip išlieka daugiau vitaminų. Vadinasi, teisios buvo mūsų mamos, kurios vaisius bei uogas ilgai džiovindavo orkaitėje 40 laipsnių temperatūroje. Atminkite, kad diovinti vaisiai – natūralūs saldainiai iš gamtos. Taigi jais mėgaukitės saikingai 🙂

– Mėgaujamės kava be cukraus, užsikąsdami mažu gabalėliu kokybiško šokolado, kuriame yra 70-80% kakavos.

– Galime saldinti agavos ar kitu sirupu, kuris pasisavinamas daug lėčiau nei cukrus. Tai reiškia, kad jis nesukels alkio jausmo po ~1,5-2 val. Visgi svarbu atsiminti, jog šis sirupas turi tiek pat kalorijų ir paprastų angliavandenių, kiek ir įprastas cukrus.

Kai kurie, norėdami sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, naudoja saldiklius. Natūralus saldiklis – stevija ar kitaip vadinama medaus žolė. Tačiau paskutiniai Harvardo universiteto tyrimai rodo, jog saldikliai gali skatinti apetitą. To jums tikrai nereikia!

Kava su medumi – netinkamas, nors dažnai pasirenkamas variantas, galvojantiems kuo pakeisti cukrų. Medus turi daug maistingųjų medžiagų, tačiau reikia žinoti, jog, esant dideliam karščiui, šios suyra ir medus tampa… paprastu cukrumi. Jei norisi medaus – vartokite jį kaip desertą ir nedėkite medaus į karštą kavą. Jį skanauti galite kartu su gėrimu nuo šaukštelio. Atsiminkite, jog medaus kaloringumas, glikeminis indeksas bei poveikis alkio jausmui yra panašus kaip ir cukraus. Tad, skaičiuodami, kiek cukraus suvartojate, įvertinkite ir medų bei kitus cukraus pakaitalus.

Rekomenduojame paskaityti:

Potraukis saldumynams >>

Ar reikia visiškai atsisakyti saldaus? Kiek galima valgyti saldumynų? >>