Nors varškės sūrį lietuviai valgo nuo seno, kaip ir visur, taip ir čia galioja ta pati taisyklė – būtinas saikas. Tam, kad sūris būtų naudingas, o ne kenksmingas sveikatai. Sūrio sudėtyje gausu vitamino A, jis būtinas sveikai odai, plaukams ir nagams. Vitaminas B, kurio sūryje taip pat daug, svarbus nervų sistemai. Tad šis pieno produktas rekomenduojamas sergantiesiems nervų sistemos ligomis, stresą patiriantiems, protinį darbą dirbantiems žmonėms.
Naminis varškės sūris iš rūgpienio ir saldaus pieno
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
Ingredientai
- 2 l rūgpienio 2,5% riebumo
- 1 l pieno 3,5% riebumo
- 1 a.š. druskos
- kmynų pagal skonį
Paruošimas
- Į pieną suberiame kmynus ir druską
- Pieną užverdame dideliame puode, vis pamaišydami.
- Kai tik užverda, sumažiname kaitrą ir po truputį maišant supilame rūgpienį.
- Ant nedidelės kaitros vis pamaišydami kaitiname, kol pradeda varškė skirtis nuo skysčio (vėl užvirti nereikia).
- Kai susidaro varškė ir lieka geltonas skystis, supilame į sūrmaišį ir paliekame nuvarvėti.
- Vėliau, masei atvėsus, ją reikia stipriai prislėgti ir padėti į šaldytuvą nakčiai.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 153kcal (8%)Angliavandeniai: 12gBaltymai: 8gRiebalai: 8gSočiosios riebalų rūgštys: 5gPolinesotieji riebalai: 1gMononesotieji riebalai: 2gCholesterolis: 25mgNatris: 301mgKalis: 332mg (17%)Skaidulos: 1g (3%)Cukrūs: 13g (52%)Vitaminas A: 406µg (51%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 1µg (40%)Vitaminas C: 1mg (1%)Vitaminas D: 3µg (60%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 1µg (1%)Kalcis: 284mg (36%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 13µg (7%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 25mg (7%)Fosforas: 211mg (30%)Selenas: 9µg (16%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Sabina Sate