Neaktyvios alaus mielės gali padėti stiprinti imuninę sistemą, gerinti virškinimą, palaikyti sveiką odos ir plaukų būklę, suteikti naudos nervinei sistemai ir prisidėti prie geresnės nuotaikos bei žemesnio cholesterolio lygio. Be to, gali padėti pagerinti virškinimą bei palaikyti stabilų gliukozės lygį kraujyje.
Sužinokite, kaip tinkamai vartoti alaus mieles, kokią naudą jos suteikia organizmui, o kam ir kada reikėtų jų vengti.
Kas yra neaktyvios sausos alaus mielės?
Kaip galima suprasti iš pavadinimo, alaus mielės yra mažas vienaląstis grybas (Saccharomyces cerevisiae), kuris yra pagrindinis alaus gaminimo ingredientas. Jis taip pat turi daug naudos sveikatai ir istoriškai buvo naudojamas kaip natūralus vaistas nuo nemigos iki pieno kiekio didinimo maitinant krūtimi.
Naujausi mokslo tyrimai atskleidė daugybę galimų alaus mielių teigiamų poveikių organizmui, pavyzdžiui, kad jos gali užkirsti kelią viduriavimui, padėti virškinti maistą ir netgi pagerinti imuninės sistemos atsaką.
Negana to, kiekvienas sausų neaktyvių alus mielių gramas prisotina kūną daugybe vitaminų, mineralų, baltymų ir skaidulų, tad tai yra paprastas būdas papildyti savo mitybą reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Kitaip tariant šis produktas veikia kaip maisto papildas – koncentruotas medžiagų šaltinis.
Dažnai šios neaktyvios alaus mielės, kurios yra maisto papildas, yra painiojamos su kitų rūšių mielėmis, kurių galite įsigyti maisto parduotuvėse, pavyzdžiui:
- kepimo mielėmis sausomis ar drėgnomis (jos aktyvios) – kepiniams nuo duonos iki bandelių
- maistinėmis mielėmis (neaktyvios) ir auginamos ant cukranendrių cukraus arba cukrinių runkelių, o alaus mielės – dažniausiai gaminamos ant salyklinių miežių. Kitaip tariant jų maistinė vertė ir sudėtis – skirtingos.
Vienija pavadinimas „mielės“, tačiau maistinė vertė ir poveikis organizmui skiriasi iš esmės. Maisto papildai/ neaktyvios mielių vartojimas padeda išvengti neigiamų procesų organizme, kurių gali būti dėl gyvų (aktyvių) mielių vartojimo. Tad neaktyvių alaus mielių papildus galite drąsiai naudoti be tų pasekmių ir su daug naudos.
Maistinė vertė ir nauda sveikatai
Prieš skaitant toliau užakcentuosiu, kad jei gersite alų ir įsivaizduosite, kad jis veiks taip, kaip parašyta čia – tai didžiulė klaida. Šią pastraipą pridedu, nes jau gydytojai skundėsi kaip pacientai atėję pasakoja, kad gerti alų sveika, nes jame yra alaus mielių. Tikrai ne, nors suprantu, kad norėtųsi tuo tikėti:)
Jei neaktyvios alaus mielės gali padėti stiprinti imunitetą, atgaivinti mikrobiotą, mažinti nerimą, tai alus atvirkščiai: didina nerimą kitą dieną, silpnina imunitetą, gadina mikrobiotą. Tad bokalą stumiam į šoną, o į skrandį tik neaktyvias alaus mieles siūlau dėti.
Neaktyvios alaus mielės yra B grupės vitaminų ir baltymų šaltinis. Teigiama, kad alaus mielės paskatina išsiskirti virškinimo fermentams, kurie gali palengvinti medžiagų pasisavinimą ir pagerinti organizmo apsaugą nuo virusinių infekcijų, tokių kaip gripas.
Žmonės alaus mieles naudoja diabeto, gripo, viduriavimo, aukšto cholesterolio kiekio ir kitų ligų simptomams mažinti bei būklės gerinimui, tačiau dar reikia papildomų mokslinių įrodymų, patvirtinančių jų poveikį.
Neaktyvios alaus mielės ir senais laikais, ir dabar naudojamos kaip maisto papildas, nors tai – natūralus maisto produktas. Jos laikomos prebiotiku naudojamos virškinimui gerinti. Alaus mielės turi:
- baltymų. Tai – visaverčiai baltymai, labai gerai pasisavinami, juose yra net 16-ka nepakeičiamų aminorūgščių, kurių mūsų organizmui reikia, bet jos negali pasigaminti pačios. Dėl to, šis maisto papildas yra puikus priedas vegetarams ir veganams
- seleno
- kalio
- geležies
- cinko
- magnio
Alaus mielės – geras ir šių B grupės vitaminų šaltinis:
- tiaminas (B1)
- riboflavinas (B2)
- niacinas (B3)
- pantoteno rūgštis (B5)
- piridoksinas (B6)
- folio rūgštis (B9)
- biotinas (B7)
Atkreipkite dėmesį, kad vitamino B12 alaus mielėse yra mažas kiekis, todėl esant padidintam jo poreikiui reikėtų rinktis kitus produktus.
Neaktyvios alaus mielės gali suteikti energijos ir padėti išlaikyti sveiką odą, plaukus, akis ir burną. Jos gali būti veiksmingos, palaikant gerą nervų sistemos būklę ir stiprinant imuninę sistemą.
Aptarsiu 10 svarbiausių aspektų, kada ir kaip pagerinti sveikatą gali padėti neaktyvios sausos alaus mielės. Kam jos skirtos.
1. Mažinti gliukozės kiekį kraujyje
Tai aktualu ir diabetu sergantiems 1, ir turintiems obuolio tipo figūrą, ir priklausomybę saldumynams bei miltiniams.
Yra daug mokslinių tyrimų, kuriuose buvo nagrinėjama alaus mielių gliukozės kiekį kraujyje mažinanti nauda. Pavyzdžiui, viename tyrime 2 tipo diabetu sergantys 84 suaugusieji dvylika savaičių vartojo alaus mieles arba placebą. Nustatyta, kad sausos neaktyvios alaus mielės ir reikšmingai sumažino gliukozės kiekį kraujyje, palyginus su placebu, ir pagerino jautrumą insulinui.
Ką tai reiškia? Kai valgote angliavandenius, jie organizme suskaidomi į gliukozę. Insulinas yra atsakingas už gliukozės transportavimą iš kraujo į audinius, kur jis gali būti naudojamas ląstelėms kaip kuras. Padidėjęs jautrumas insulinui leidžia insulinui veikti veiksmingiau ir neleidžia padidėti gliukozės kiekiui kraujyje. 2
Neaktyviose alaus mielėse taip pat yra vertingų skaidulų, kurių įprastai žmonės suvalgo per mažai. O jos gali padėti sulėtinti gliukozės įsisavinimą žarnyne ir palaikyti pastovų gliukozės kiekį kraujyje. O tai gali padėti mažinti saldumynų bei miltinių potraukį.
2. Stiprinti imunitetą
Jei sloguojate, ar turite kvėpavimo takų infekciją, teigiama, kad neaktyvios alaus mielės gali padėti. Tiesa, tyrimai buvo atlikti su pelėmis, o tyrimų su žmonėmis dar teks palaukti. 4,5,6,7
3. Gerinti akių sveikatą
Į savo racioną įtraukę neaktyvias alaus mieles, galite lengvai patenkinti, pavyzdžiui, vitamino B1 (tiamino) poreikį. Mažesnis tiamino kiekis siejamas su akių ligomis, tokiomis kaip glaukoma – tai sutrikimas, kurį sukelia regos nervo pažeidimas, dėl kurio gali atsirasti neryškus matymas ar net regėjimo praradimas.
Neaktyviose alaus mielės taip pat turi riboflavino (B2), kuris susijęs su regėjimo problemų, tokių kaip laipsniškas ragenos plonėjimas, mažėjimo rizika.
Neaktyviose alaus mielėse yra antioksidantų – junginių, kurie padeda apsisaugoti nuo žalingų laisvųjų radikalų, didinančių lėtinių ligų, įskaitant ir akių, riziką. (9)
4. Lengvinti migreną
Jei kada nors kentėjote nuo migrenos, žinote, kad ji sekinanti. Kai pasireiškia tokie simptomai kaip pykinimas, jautrumas šviesai ir skausmas – gyvenimo džiaugsmo mažai. Teigiama, kad dėl didelio riboflavino (B2) kiekio alaus mielės gali būti naudingos migrenos profilaktikai ir gydymui. Verta pabandyti, nes bet kokiu atveju nervinę sistemą ir savo organizmą pastiprinsite, o jei migrenos priepuoliai praretės gyvenimo kokybė reikšmingai pagerės.
Viename tyrime dalyviai, kenčiantys nuo migrenos, šešis mėnesius buvo gydomi riboflavino kapsulėmis. Riboflavinas sumažino ne tik galvos skausmo dažnį, bet ir vaistų nuo migrenos vartojimą net 64 procentais.
5. Smegenų veiklai
Neaktyviose alaus mielėse yra svarbių B grupės vitaminų, įskaitant riboflaviną, tiaminą, niaciną, vitaminą B6 ir folio rūgštį. Šie vitaminai būtini daugeliui sveikatos aspektų, tačiau jie ypač svarbūs smegenų sveikatai. Pavyzdžiui, teigiama, kad:
- Tiamino trūkumas gali būti susijęs su daugeliu problemų, įskaitant Alzheimerio ligą ir kognityvinius sutrikimus, tokius kaip atmintis ir dėmesio sutelkimas.
- Folio rūgštis yra labai svarbi smegenų vystymuisi ir nervinio vamzdelio defektų prevencijai nėštumo metu.
6. Gerinti virškinimą ir mažinti viduriavimą
Teigiama, kad turint dirgliosios žarnos sindromą (DŽS) ir vartojant 500–1000 mg neaktyvių alaus mielių kasdien 8–12 savaičių iš eilės, sumažėja virškinimo negalavimai ir normalizuojasi tuštinimąsis. 8
Daugelis žmonių alaus mieles naudoja kaip natūralią viduriavimo stabdymo priemonę. Tiesą sakant, yra keletas tyrimų, kurie parodė, kad alaus mielės gali veiksmingai sumažinti antibiotikų sukelto viduriavimo riziką. Tik nebuvo patikslinta ar aktyvios ar neaktyvios mielės naudotos.
Viduriavimas yra dažnas antibiotikų vartojimo šalutinis poveikis. Taip yra, nes antibiotikai pakeičia žarnyno mikrobiotos sudėtį ir sumažina tiek blogųjų, tiek ir gerųjų bakterijų padermių, kurios padeda skatinti tinkamą virškinimą ir gerinti maistinių medžiagų įsisavinimą. Paprastai blogosios dauginasi greičiau nei gerosios, tad pastarosioms reikalinga pagalba.
Alaus mielės gali teigiamai veikti dvejopai:
- kaip PRObiotikas – gerosios bakterijos, tačiau jas turi tik aktyvios alaus mielės. Pavyzdžiui, vienos metaanalizės, kurią sudarė 27 tyrimai ir daugiau nei 5000 pacientų, apžvalgoje teigiama, kad alaus mielės padėjo sumažinti antibiotikų sukeltą viduriavimą.
Kitame tyrime minimos Saccharomyces cerevisiae var. boulardii padeda gydyti įvairias virškinimo trakto ligas. Apžvalginiame straipsnyje nurodoma, kad ši probiotinė mielė veiksmingai gydo įvairias virškinimo trakto ligas dėl savo antibakterinių, antivirusinių, antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių. 9
- PREbiotikai – skaidulos, ypač betagliukanai ir kitos tirpios skaidulos, padeda aktyviai daugintis gerosioms bakterijoms, nes yra jų maistas. Neaktyvios alaus mielės tokių skaidulų turi daug.
7. Nuovargio mažinimui
Beta gliukanai, kurių paimtame pavyzdyje (pateikta lentelė žemiau) yra net 12% nuo bendro svorio, gali padėti sumažinti nuovargį. 2025 m. atlikta sisteminė apžvalga ir metaanalizė parodė, kad beta gliukanai reikšmingai sumažino nuovargio jausmą, tiriamieji jautėsi energingesni ir pagerino nuotaiką sveikiems asmenims. Išsamesnė informacija skaitantiems angliškai čia>> 10
Prie nervinės sistemos stiprinimo prisideda ir alaus mielėse esantys B grupės vitaminai. Primenu, kad alaus mielėse jie susidaro natūraliai ir nėra pridėti!
8. Depresijos simptomų mažinimas
Alaus mielių peptidai gali padėti palengvinti depresijos simptomus. Tyrimas su žiurkėmis atskleidė, kad alaus mielių fermentacijos peptidai sumažino depresijos požymius, susijusius su lėtiniu stresu. 13 Žinoma, visada gerai, kai tyrimai atliekami su žmonėmis, tik šis produktas nėra ypač plačiai paplitęs, todėl ir tyrimų su žmonėmis nėra daug.
Neaktyvios alaus mielės gali būti naudingos ir emocinei sveikatai dėl gausaus kiekio B grupės vitaminų – tokių kaip B1, B2, B6, B9 ir B12 – kurie siejami su geresne nuotaika ir smegenų veikla. Tyrimai rodo, kad šių vitaminų trūkumas gali turėti įtakos nuotaikų svyravimams ar net depresijai.
Kadangi nuo žarnyno būklės priklauso, kaip gerai organizmas pasisavins šiuos vitaminus, svarbu kartu palaikyti sveiką žarnyno veiklą bei mažinti lėtinius uždegimus jame. Visa tai susiję su mūsų emocine būsena, nes žarnynas ir smegenys glaudžiai „bendrauja“.
Kitaip tariant, vartojant neaktyvias alaus mieles, gauname dvigubą naudą: ir vertingų vitaminų, ir skaidulų, kurios maitina gerąsias žarnyno bakterijas. O sveikesnis žarnynas – dažnai lemia ir stabilesnę nuotaiką.
9. Apetito slopinimas ir svorio kontrolė
Minėti beta gliukanai gali padėti ne tik mažinti MTL (blogajį) cholesterolį, bet ir numesti svorio. Jie susiję su didesniu sotumu ir gliukozės svyravimų mažinimu. Mokslinio tyrimo duomenimis, vartotas beta gliukanais praturtintas maistas sumažino alkio jausmą ir padidino sotumo jausmą, todėl sumažėjo energijos (žmonių kalba maisto) suvartojimas vėlesniame valgyme. 11
10. Odos ir plaukų būklės gerinimas
Alaus mielėse esantys B grupės vitaminai ir mineralai tiesiogiai veikia odos, plaukų ir nagų būklę, o taip pat turi įtakos tokioms problemoms kaip:
- Aknė (ypač B3, B5, B6)
- Dermatitas ir egzeminiai bėrimai (B2, B6, biotinas)
- Plaukų slinkimas (biotinas, B12, folio rūgštis)
- Odos sausumas ir šerpetojimas (kalcis, kalis, magnis)
Alaus mielių fermentacijos produktų tyrimas su gyvūnais parodė, kad Saccharomyces cerevisiae fermentacijos produktai teigiamai veikia odos ir kailio sveikatą, moduliuoja imuninį atsaką ir stiprina antioksidacinę apsaugą. 12
Alaus mielių vartojimas ir dozavimas
Alaus mieles vartokite tikrai ne alaus pavidalu:), bet rinkitės sausą produktą. Sausas neaktyvias alaus mieles galite rinktis dribsnių ar tablečių pavidalu.
Vidutinė suaugusiųjų dozė yra 1-3 šaukštai arba iki 15 g per dieną. Jos gali būti dedamos į maistą arba maišomos su vandeniu arba valgomos sausos, užsigeriant vandeniu.
Alaus mielės pasižymi karstelėjusiu skoniu. Vieniems tai privalumas, o kitiems – norisi neutralumo. Kad būtų paprasčiau palyginti, paimkime konkretaus gamintojo (UAB „Ekoproduktas“, 25 metus gaminantys sausas neaktyvias alaus mieles, kurių galima įsigyti Lietuvoje bei užsienyje) pavyzdį:
- Mielių dribsniai tai 100% alaus mielės be jokių priedų ar medžiagų priemaišų. Dribsnius galima vartoti ne tik vienus, bet ir kartu su kitu maistu (salotomis, jogurtais ir t.t.) ir
- Mielių tabletės neturi išreikšto skonio, bet turi kitų sudedamųjų dalių. Kad tabletės išlaikytų savo būseną (nesuirtų) yra naudojamos lipnumą reguliuojančios medžiagos bei gliukozės sirupas. Gamintojų planuose – nebenaudoti gliukozės sirupo jau artimiausiu metu.

Dar yra variantas ir milteliai, bet jų sudėtis tokia pati kaip ir dribsnių, tad atskirai nerašiau. Kaip atrodo – žiūrėkite nuotraukoje.
Sausų alaus mielių gamyba prasideda gavus skystas mieles tiesiogiai iš alaus daryklų. UAB „Ekoproduktas“ naudojama inovatyvi ir pažangi įranga leidžia jas švelniai deaktyvuoti ir išdžiovinti taip, kad galutiniame produkte būtų maksimaliai išsaugoti vertingi baltymai, B grupės vitaminai, amino rūgštys ir mineralinės medžiagos. Tad perdirbtos alaus mielės yra visiškai natūralios – be jokių priemaišų, cheminių medžiagų, dirbtinių priedų ar konservantų.

Neaktyvių alaus mielių džiovinimui UAB „Ekoproduktas“ naudoja pažangias technologijas bei įrangą, o tai leidžia gaminamose alaus mielėse išsaugoti vertingas medžiagas bei vitaminus.
Galimas šalutinis poveikis ir sąveika su vaistais
Nors alaus mielės turi daug naudingų savybių, kai kuriems žmonėms jos gali sukelti šalutinį poveikį, tokį kaip galvos skausmas ir dujų kaupimasis.
Alaus mielės gali sąveikauti su tam tikrais vaistais. Pavyzdžiui, jos gali padidinti kraujospūdį, jei vartojamos kartu su tam tikrais antidepresantais (MAO inhibitoriais). Be to, alaus mielės, kuriose yra daug chromo gali sumažinti gliukozės kiekį kraujyje, todėl vartojant jas kartu su vaistais nuo diabeto, gali kilti hipoglikemijos rizika. Alaus mielėse gali būti ličio, todėl vartojant jas kartu su ličio preparatais, gali padidėti ličio kiekis organizme ir atsirasti šalutinių poveikių.
Alaus neaktyvios mielės gali turėti glitimo.
Jei laukiatės ar maitinate krūtimi, prieš vartodami alaus mieles pasitarkite su savo gydytoju. Taip pat pasitarti prieš vartojant būtinai, jei turite bet kurią iš šių būklių:
- diabetas
- Krono liga
- dažnos mielių infekcijos
- mielių alergija
- susilpnėjusi imuninė sistema. Teigiama, kad alaus mielės gali padidinti kraujo infekcijų riziką žmonėms, kurių imuninė sistema susilpnėjusi. Tai galioja žmonėms, sergantiems ŽIV/AIDS ar vėžiu, arba vartojantiems vaistus, kad išvengtų persodinto organo atmetimo
Bendras šaltinių sąrašas
Šis šaltinių sąrašas nėra pilnas, kuriais remiantis rašiau straipsnį, bet norintiems dar giliau panagrinėti temą, bus nuo ko pradėti. Skanaus skaitymo!
- Murphy, E.A., Davis, J.M. and Carmichael, M.D., 2010. Immune modulating effects of β-glucan. *Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care*, 13(6), pp.656–661. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20842027/
- El-Naggar, R.E. and Attia, W.Y., 2015. Brewer’s Yeast Supplementation Enhances Immune Response of Aged Mice. *Egyptian Journal of Immunology*, 22(2), pp.69–79. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28502146/
- Dharsono, T., Rudnicka, K., Wilhelm, M. and Schoen, C., 2019. Effects of Yeast (1,3)-(1,6)-Beta-Glucan on Severity of Upper Respiratory Tract Infections: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study in Healthy Subjects. *Journal of the American College of Nutrition*, 38(1), pp.40–50. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30198828/
- Bastos, R., Oliveira, P.G., Gaspar, V.M., Mano, J.F., Coimbra, M.A. and Coelho, E., 2022. Brewer’s yeast polysaccharides – A review of their exquisite structural features and biomedical applications. *Carbohydrate Polymers*, 277, p.118826. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34893243/
- Pineton de Chambrun, G., Neut, C., Chau, A., Cazaubiel, M., Pelerin, F., Justen, P. and Desreumaux, P., 2015. A randomized clinical trial of Saccharomyces cerevisiae versus placebo in the irritable bowel syndrome. *Digestive and Liver Disease*, 47(2), pp.119–124. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25488056/
- Abid, R., Waseem, H., Ali, J., Ghazanfar, S., Ali, G.M., Elasbali, A.M. and Alharethi, S.H., 2022. Probiotic Yeast Saccharomyces: Back to Nature to Improve Human Health. *Journal of Fungi*, 8(5), p.444. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35628700/
- Muroya, M., Nakada, K., Maruo, K. and Hashimoto, K., 2025. Effects of β-glucans on fatigue: a systematic review and meta-analysis. *European Journal of Clinical Nutrition*. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39875626/
- Vitaglione, P., Barone Lumaga, R., Stanzione, A., Scalfi, L. and Fogliano, V., 2009. Beta-Glucan-enriched bread reduces energy intake and modifies plasma ghrelin and peptide YY concentrations in the short term. *Appetite*, 53(3), pp.338–344. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19631705/
- Wilson, S.M., Oba, P.M., Koziol, S.A., Applegate, C.C., Soto-Diaz, K., Steelman, A.J., Panasevich, M.R., Norton, S.A. and Swanson, K.S., 2022. Effects of a Saccharomyces cerevisiae fermentation product-supplemented diet on circulating immune cells and oxidative stress markers of dogs. *Journal of Animal Science*, 100(9), p.skac245. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36044986/
- Zou, Z., Xiao, N., Chen, Z., Lin, X., Li, Y., Li, P., Cheng, Q. and Du, B., 2024. Yeast Extract Peptides Alleviate Depression in Chronic Restraint Stress Rats by Alleviating Hippocampal Neuronal Apoptosis and Dysbiosis of the Gut Microbiota. *Molecular Nutrition & Food Research*, 68(21), p.e2300467. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39432823/
- Christen, W.G., 1994. Antioxidants and eye disease. *The American Journal of Medicine*, 97(3A), pp.14S–17S. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8085581/
- McFarland, L.V., 2010. Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients. *World Journal of Gastroenterology*, 16(18), pp.2202–2222. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868213/
- Behavioural Brain Research* https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166432824003012