Lydeka mūsų racione dažniausia vartojama kepta orkaitėje ar keptuvėje, tačiau ją galime valgyti ir sūdytą.
Šviežia žuvis, kai nuo pagavimo praeina vos kelios valandos. Nuo lydekos pagavimo būtina per 6 val. išdarinėti, nupjauti galvą arba išimti žiaunas, akis ir nuskusti. Tada per 24 val. nuo išdarinėjimo paruošti ir suvalgyti. Tik tada ji bus vertinga, skani ir įspūdinga.
Sūdyta lydeka su šviežiai marinuotomis daržovėmis recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
52 balsų
Pasiruošimas 1 val.
Gaminimas 30 min.
Iš viso 1 val. 30 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 2 porcijos
Porcijoje 342 kcal

Ingredientai
  

  • 200 g lydekos šviežios
  • 20 g druskos

Daržovėms:

  • 100 g morkų vienos vidutinės
  • 100 g pastarnoko
  • 100 g paprikos raudonos 
  • 100 g agurko
  • 50 g burokėlių keptų 50 min. +200 C orkaitėje

Marinatui daržovėms:

  • 50 g balto vyno acto 
  • 50 g vandens
  • 25 g cukraus nerafinuoto – kituose mano puslapio receptuose to nerasite, bet istorinės virtuvės šefo receptų nekoreguoju.

Padažui:

  • 25 ml skrudintų sezamų aliejaus
  • 25 ml daržovių marinato dalį sunaudosime daržovėms marinuoti, o kitą – padažui
  • druskos pagal skonį

Paruošimas
 

  • Lydeką nukaulinkite ir filė įtrinkite druska. Žuvį sūdykite 1 valandą, po to supjaustykite plonais griežinėliais. 
  • Daržoves išskaptuokite mažais burbuliukais arba kubeliais.
  • Marinatą užvirkite ir karštą užpilkite ant paruoštų daržovių, tik 25 ml pasilikite padažui. Daržoves marinuokite 1 valandą.
  • Kai atvės padažui skirtas marinatas, sumaišykite jį su sezamo sėklų aliejumi.
  • Daržoves nusunkite ir patiekite kartu su lydeka bei padažu šalia. Padažo skonis intensyvus, taigi vieni norės daugiau – kiti mažiau jo naudoti.   

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 342kcal (17%)Angliavandeniai: 33gBaltymai: 22gRiebalai: 14gSočiosios riebalų rūgštys: 2gCholesterolis: 39mgNatris: 3980mgKalis: 861mg (43%)Skaidulos: 6g (17%)Cukrūs: 22g (88%)Vitaminas A: 10025µg (1253%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas B12: 33µg (1320%)Vitaminas C: 82mg (103%)Vitaminas E: 2mg (17%)Vitaminas K: 26µg (35%)Kalcis: 99mg (12%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 104µg (52%)Geležis: 2mg (14%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 69mg (18%)Fosforas: 307mg (44%)Selenas: 19µg (35%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Be glitimo
Gaminimo būdas: Šviežia, ​Virta
Receptą pristato Lietuvos istorinės virtuvės šefas Tomas Rimydis
EJRZF logotipas
0 0 vote
Patiko? Įvertinkite!