KAM REIKALINGAS?
– saugo ląsteles nuo pakenkimo ir nuo vėžio,
– veikia kaip antioksidantas,
– padeda organizmui panaudoti deguonį,
– apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio,
– apsaugo nuo krešulių, trombozių ir aterosklerozės atsiradimo,
– greitina žaizdų gijimą,
– gerina kraujotaką,
– stabdo uždegimus,
– lėtina senėjimo procesus,
– skatina organizmo audinių atsinaujinimą,
– stiprina imunitetą,
– mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis,
– žarnyne slopina susidarymą kancerogenų nitrozaminų, iš maiste esančių nitratų.
PASISAVINIMO YPATUMAI
Padeda pasisavinti. Vitaminas E veikia kartu su vitaminu C ir selenu.
Trukdo pasisavinti. Kepimas aukštoje temperatūroje, ypatingai kepimas keptuvėje. Oro tarša, kontraceptinės tabletės, didelis kiekis perdirbtų ir keptų riebalų bei aliejų, nesubalansuota mityba, sutrikusi rezorbcija žarnyne (naujagimiai vitamino E dar nekaupia).
Sudėtis ir patvarumas. Kitas pavadinimas – tokoferolis. Vitaminas E jautrus ultravioletiniams spinduliams, rūgštims, sunkiesiems metalams. Verdant prarandama apie 50 proc. Jis nesuyra virimo metu, bet yra neatsparus šarmams.
KIEK YRA IR KIEK REIKIA?
Žmogaus organizme vitaminas E yra kaupiamas raumeniniame audinyje, antinksčiuose, raumenyse.
Ar pats organizmas gamina? Ne, todėl reikia gauti su maistu ar papildais:
Amžiaus grupė | Paros norma, mg |
Iki 3 metų | ~ 6 |
3-10 metų | ~ 7 |
Nuo 18 metų | ~ 10 |
Moterims nėštumo metu reikia | ~ 12 |
Moterims žindymo metu reikia | ~ 14 |
Pastaba. Nėščiosioms, sportininkams bei pacientams, kuriems gresia širdies ir kraujotakos pakenkimai patariama vartoti daugiau vitamino E.
Vitamino E trūkumas pasitaiko labai retai, nes vitamino E yra beveik visuose maisto produktuose. Trūkumas atsiranda dėl visiško badavimo, geltos, tulžies pūslės ligų, taip pat neišnešiotiems naujagimiams.
Trūkumo požymiai:
– libido trūkumas,
– išsekimas po lengvo fizinio krūvio,
– greitai atsirandančios mėlynės ir kraujosruvos,
– lėtas žaizdų gijimas,
– venų varikozė,
– raumenų tonuso silpnumas.
Perteklius, t.y. didesnės negu 1000 mg dozės per dieną gali sukelti viduriavimą, pykinimą, dujų kaupimąsi. Esant vitamino E pertekliui organizme padidėja kraujavimų rizika, susilpnėja imunitetas, pasireiškia virškinimo sutrikimai, greitas nuovargis, odos uždegimai. Vartojant vitaminą E, vitaminų K ir A dozės sumažinamos.
VITAMINO E ŠALTINIAI
Top 5 maisto produktai |
Kiek mg yra |
Kiek reikia gr suvalgyti, kad paros normą gauti? |
Nerafinuotas kukurūzų aliejus |
53 |
19 |
Saulėgrąžų sėklos |
52,6 |
19 |
Kviečių gemalai |
27,5 |
36 |
Sezamo sėklos |
22,7 |
44 |
Žemės riešutai |
11,5 |
87 |
Autorius „Sulieknėk sveikai“, 2011
Informacijos šaltiniai:
– Patric Holford „Nauja optimalios mitybos biblija“
– Hans-Jurgen Holtmeier „Sveika mityba esant antsvoriui“
– William Sears, M.D., and Martha Sears, R.N. „The Family Nutrition Book“
– Elson M. Haas, M.D. „Staying Healthy with Nutrition“
– https://www.farmapedia.lt/vitaminai-ir-maisto-papildai/vitaminai/vitaminas-e-tokoferolis
– http://www.mpe.lt/lt/mpe/medziagos,id,Vitaminas_E#r