KAM REIKALINGAS VITAMINAS K?
– kontroliuoja kraujo krešumą,
– stabdo kraujavimą,
– skatina žaizdų gijimą,
– dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose,
– didina atsparumą infekcijoms augimui,
– kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose,
– palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą,
– gali sumažinti osteoporozės riziką,
– būtinas normaliai inkstų veiklai,
– svarbus palaikant kraujagyslių elastingumą.
VITAMINO PASISAVINIMO YPATUMAI
Vitaminą K padeda pasisavinti kokybiškos saprofitinės žarnyno bakterijos.
Trukdo pasisavinti antibiotikai. Naujagimiams – dirbtinis maitinimas. Rizikos grupės: naujagimiai, žmonės, sunkiai virškinantys riebalus, sergantys kepenų ligomis.
Sudėtis ir patvarumas: filochinonas (vitaminai K1, K2, K3). Vitaminas K gana atsparus virimui ir oksidacijai, bet greitai suyra šviesoje.
KIEK REIKIA VITAMINO K?
Pats organizmas negamina. Reikia gauti su maistu ar/ir papildais
Amžiaus grupė | Paros norma, mg |
Nuo 18 metų | 0,3 – 0,6 |
Vitamino K trūkumas pasitaiko labai retai, kadangi pakankamą kiekį vitamino K gamina žarnyno bakterijos. Trūkumas atsiranda esant kepenų pažeidimams, žarnyno mikrofloros sutrikimams (po antibiotikų vartojimo), sutrikus riebalų įsisavinimui. Vitamino K trūkumas gali pasireikšti neišnešiotiems naujagimiams, nes dar nėra susiformavusi žarnyno mikroflora. svarbu atsiminti, kad trūkstant vitamino K, reikia kontroliuoti ir riebaluose tirpstančių vitaminų A, D bei E kiekį.
Trūkumo požymiai:
– kraujavimas (atsirandantis lengvai ir greitai),
– kraujavimas iš inkstų.
– lėtesnis kraujo krešėjimas,
– kraujavimas iš dantenų.
Vitaminų K1 irK2 perdozavimo nepasitaiko. Didelės vitamino K3 (menadiono) dozės yra nuodingos. Esant vitamino K pertekliui kūdikiams gali pasireikšti smegenų pažeidimai ir gelta.
VITAMINO K ŠALTINIAI
Top 5 maisto produktai |
Kiek mg yra 100 gr |
Kiek reikia gr suvalgyti, kad paros normą gauti? |
Žiediniai kopūstai |
3,6 |
13 |
Briuselio kopūstai |
1,888 |
24 |
Pupos |
0,29 |
155 |
Žirneliai |
0,26 |
173 |
Brokoliai |
0,2 |
225 |
Autorius „Sulieknėk sveikai“
Informacijos šaltiniai:
- Hans-Jurgen Holtmeier „Sveika mityba esant antsvoriui“
- Patric Holford „Nauja optimalios mitybos biblija“
- William Sears, M.D., and Martha Sears, R.N. „The Family Nutrition Book“
- Elson M. Haas, M.D. „Staying Healthy with Nutrition“
- http://www.farmapedia.lt/index.php/Vitaminas-K.html
- http://www.mpe.lt/lt/mpe/medziagos,id,Vitaminas_K#r