KAM REIKALINGAS VITAMINAS K?
– kontroliuoja kraujo krešumą,
– stabdo kraujavimą,
– skatina žaizdų gijimą,
– dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose,
– didina atsparumą infekcijoms augimui,
– kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose,
– palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą,
– gali sumažinti osteoporozės riziką,
– būtinas normaliai inkstų veiklai,
– svarbus palaikant kraujagyslių elastingumą.
 

VITAMINO PASISAVINIMO YPATUMAI
Vitaminą K padeda pasisavinti kokybiškos saprofitinės žarnyno bakterijos.
Trukdo pasisavinti antibiotikai. Naujagimiams – dirbtinis maitinimas. Rizikos grupės: naujagimiai, žmonės, sunkiai virškinantys riebalus, sergantys kepenų ligomis.
Sudėtis ir patvarumas: filochinonas (vitaminai K1, K2, K3). Vitaminas K gana atsparus virimui ir oksidacijai, bet greitai suyra šviesoje.
KIEK REIKIA VITAMINO K?
Pats organizmas negamina. Reikia gauti su maistu ar/ir papildais

Amžiaus grupė Paros norma, mg
Nuo 18 metų 0,3 – 0,6

Vitamino K trūkumas pasitaiko labai retai, kadangi pakankamą kiekį vitamino K gamina žarnyno bakterijos. Trūkumas atsiranda esant kepenų pažeidimams, žarnyno mikrofloros sutrikimams (po antibiotikų vartojimo), sutrikus riebalų įsisavinimui. Vitamino K trūkumas gali pasireikšti neišnešiotiems naujagimiams, nes dar nėra susiformavusi žarnyno mikroflora.  svarbu atsiminti, kad trūkstant vitamino K, reikia kontroliuoti ir riebaluose tirpstančių vitaminų A, D bei E kiekį.
Trūkumo požymiai:
– kraujavimas (atsirandantis lengvai ir greitai),
– kraujavimas iš inkstų.
– lėtesnis kraujo krešėjimas,
– kraujavimas iš dantenų.
Vitaminų K1 irK2 perdozavimo nepasitaiko. Didelės vitamino K3 (menadiono) dozės yra nuodingos. Esant vitamino K pertekliui kūdikiams gali pasireikšti smegenų pažeidimai ir gelta.
VITAMINO K ŠALTINIAI

Top 5 maisto produktai

Kiek mg yra 100 gr

Kiek reikia gr suvalgyti, kad paros normą gauti?

Žiediniai kopūstai

3,6

13

Briuselio kopūstai

1,888

24

Pupos

0,29

155

Žirneliai

0,26

173

Brokoliai

0,2

225

Autorius „Sulieknėk sveikai“
Informacijos šaltiniai: