Dažniausiai šviežią žuvį gamindami galvą ir uodegą išmetame, bet iš jos gali gautis puikiausia žuvienė. Šiai sriubai virti tinka visos žuvies atraižos, kurių nenaudojate pagrindiniam patiekalui, taip pat jei išpjaunate žuvies filė ir lieka stambus kaulas su žuvies gabaliukais.
Teigiama, kad senovės lietuviai į žuvienę nedėdavo nei grietinės, nei grietinėlės. Taigi šiame recepte grietinė nepamiršta, o specialiai neįrašyta, nes jos – nereikia.
Vietoje bulvių žuvienei labai tinka ropės. Tada žuvienė bus mažiau kaloringa ir dar labiau atitiks mūsų senovinius papročius bei sveikos mitybos principus.
Žuvienė iš lašišos pas mus daugiau įprasta nei iš ungurio, tačiau šios išbandyti verta – skonis fantastiškas. Ši žuvienė virta iš to, kas liko pagaminus ungurį orkaitėje.
Žuvienė iš ungurio su bulvėmis ir žalumynais recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:
52 balsų
Pasiruošimas 15 min.
Gaminimas 1 val. 40 min.
Iš viso 1 val. 55 min.
Kategorija Pietums, Vakarienei
Virtuvė Europietiška
Išeiga 2 porcijos
Porcijoje 286 kcal

Ingredientai
  

  • ungurio galvos, uodegos bei atraižų
  • 3 vnt. bulvių vidutinių
  • 2 gabalėlių ungurio 
  • 1 vnt. svogūno
  • 1 vnt. morkų
  • ½ saliero stiebo
  • 2 griežinėlių poro
  • petražolių pagal skonį
  • krapų pagal skonį
  • svogūnų laiškų pagal skonį
  • aitriųjų pipirų maltų
  • druskos pagal skonį
  • pipirų pagal skonį
  • lauro lapelių pagal skonį

Paruošimas
 

  • Į puodą su verdančiu vandeniu sudedame nuplautus ir stambiai supjaustytus morką, nuluptą ir įpjautą kryžmai svogūną, ungurio galvą su uodegą bei atraižas.
  • Suberiame prieskonius, išskyrus druską ir verdame 60-90 minučių. Kuo ilgiau virsite – tuo bus sodresnis skonis.
  • Kol verda sultinys pasiruošiame kitas žuvienės sudėtines dalis: nuskutame ir supjaustome bulves, porą, saliero stiebą, supjaustome ungurį.
  • Išvirus sultiniui, jį nukošiame.
  • Skaidrų sultinį vėl užverdame ir suberiame žuvienės pasiruoštas sudėtines dalis, verdame vos kelias minutes ir įdedame kelis neapdoroto ungurio gabalėlius ir paverdame dar 3-5 minutes, priklausomai nuo žuvie gabaliukų dydžio. Jei virsite per ilgai žuvis išsausės.  
  • Išjungiame kaitinimą, paliekame kelias minutes pasitroškinti, o tuo metu sukapojame žalumynus.
  • Pilame žuvienę į lėkštes, beriame žalumynus, aitriųjų pipirų prieskonius ir druską pagal skonį.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Kalorijos: 286kcal (14%)Angliavandeniai: 65gBaltymai: 8gRiebalai: 1gSočiosios riebalų rūgštys: 1gCholesterolis: 1mgNatris: 45mgKalis: 1523mg (76%)Skaidulos: 9g (26%)Cukrūs: 7g (28%)Vitaminas A: 5230µg (654%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas C: 70mg (88%)Vitaminas D: 1µg (20%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 13µg (17%)Kalcis: 61mg (8%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 71µg (36%)Geležis: 3mg (21%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 83mg (22%)Fosforas: 209mg (30%)Selenas: 1µg (2%)Cinkas: 1mg (10%)

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Kategorija: Pietums, Vakarienei
Dieta: Be glitimo
Gaminimo būdas: ​Virta
Nuotraukos autorė: Birutė Vitkauskienė
EJRZF logotipas
0 0 vote
Patiko? Įvertinkite!