Subalansuota ir sveika mityba turi didelę įtaką laimei. Tai sužinojau ne iš tyrimų, o… iš savo klientų. Pakeitę mitybos įpročius, jau po 1-2 mėnesių jie pastebi, kad tapo ramesni, mažiau reaguoja į aplinkos veiksnius, lengviau atlaiko sunkesnes situacijas, patiria daugiau džiaugsmo kasdienybėje. Sulaukusi daugybės tokių atsiliepimų, pradėjau gilintis į laimės sritį. Dalinuosi pastebėjimais, kokie produktai ir kodėl gali veikti mūsų patiriamą laimės jausmą.  

Pirmiausia svarbu pašalinti dalykus, kurie gadina nuotaiką. O ją blogina ne tik aplinka, bet ir gliukozės šuoliai organizmo viduje. Tokie produktai kaip cukrus bei jo pakaitalai, balti miltai, pervirti augaliniai produktai, sultys – užkelia gliukozę per aukštai. Taip išsibalansuoja visas organizmas, prasideda uždegimai ląstelės lygmenyje, atsiranda irzlumas, nervingumas, daugiau pykčio. Taip, tai ne aplinka, o hormonai siaučia!

Laimės suteikiantys produktai

1. Juodasis šokoladas

Jis suteikia laimės dėl daugybės priežasčių – nuo flavanoidų (tam tikrų antioksidantų), cukraus. Bet, jei norime išvengti cukraus poveikio, dar geriau naudoti kokybišką kakavą. Jos galime dėti ir į grūdų patiekalus ar niūrią dieną išgerti karšto gėrimo – kakavos be cukraus. Be to, kakava turi daug geros savijautos junginių, tokių kaip kofeinas, teobrominas ir N-aciletanolaminas (medžiaga, chemiškai panaši į kanabinoidus, siejama su pagerėjusia nuotaika), kurie skatina malonumo pasireiškimą – ir momentinį, ir ilgesniu laikotarpiu.

2. Fermentuoti produktai

Puikus pasirinkimas: rauginti kopūstai, pomidorai, agurkai ir kombuča (gyva: nefiltruota, nepasterizuota).

3. Tirpių skaidulų turintys produktai

Daržovės ir grūdai, turintys tirpių skaidulų, kurios yra mūsų gerųjų bakterijų maistas. Iki 90% mūsų organizmo serotonino (laimės hormono) gamina žarnyno mikrobiomas arba, kitaip sakant, sveikų bakterijų sankaupa žarnyne. Tai reiškia, kad jei yra daug gerųjų bakterijų, bus ir geresnė nuotaika. Tyrimai patvirtina, kad gali būti ryšys tarp geros žarnyno sveikatos ir mažesnio depresijos lygio.

4. Produktai, turintys daug vitamino B6

Jo šaltiniai: žuvis, bulvės ir kitos krakmolingos daržovės bei vaisiai (išskyrus citrusinius). Vitaminas B6 padeda sintetinti geros savijautos neurotransmiterius, tokius kaip dopaminas ir serotoninas.

5. Neskaldyti grūdai

Pusryčiams rinkitės neskaldytus grūdus: nuo avižų kruopų iki bolivinės valandos. Skaidulos padeda sulėtinti angliavandenių virškinimą, todėl gliukozė palaipsniui patenka į kraują ir energijos lygis būna stabilesnis. Tyrimo metu atskleista, kad tie, kurie pusryčių metu suvalgė 1,5–6 gramus skaidulų, buvo geresnės nuotaikos ir energingesni. Tai siejama su stabilesniu gliukozės kiekiu kraujyje, kuris svarbus kontroliuojant nuotaikos svyravimus ir dirglumą. Jei norite išvengti gliukozės šuolių ir sveikiau maitintis, mitybos planą užsisakykite čia>>>

6. Antioksidantų turintys produktai

Uogos (tinka ir šaldytos be cukraus ir medaus), pat ir šviežios daržovės, kurios kupinos antioksidantų. Antioksidantais gausi mityba gali padėti teigiamai veikti nuotaiką. Žiemą verta rinktis kopūstines ir šaknines daržoves.

7. Gerieji riebalai

Konkrečiai Omega-3. Jos turi tokie produktai, kaip riebi žuvis: skumbrė (tik nerūkyta), silkė, lašiša. Jei gerieji riebalai valgomi reguliariai, tyrimai rodo, kad turi įtakos geresnei nuotaikai, mažesniam nerimui, depresijos išvengimui.

4.3 29 votes
Patiko? Įvertinkite!