Humusas – tai ir patiekalas, ir užkandis, dažnai padėsiantis išspręsti galvosūkį, ką užkasti, jog paskui netektų gailėtis. Avinžirniai turi kur kas didesnę maistinę naudą nei kiti ankštiniai augalai, jie savo maistinėmis savybėmis aplenkia net juodąsias pupeles. Be to, avinžirniuose gausu geležies, padedančios gaminti hemoglobiną, ir kalio – itin svarbaus mineralo auginant raumenis, reguliuojant skysčius organizme, kraujo spaudimą.
Avinžirnių ir orkaitėje keptų morkų humusas
recepto įvertinimas. Išbandėte? Kviečiame įvertinti:Ingredientai
- 100 g avinžirnių
- 2 morkų
- 0,5 citrinos sulčių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 v.š. sezamų pastos
- 2 v.š. avinžirnių nuoviro
- 1 a.š. kanapinės druskos
- 1 a.š. ciberžolės
- 0,5 a.š. kajeno pipirų
Paruošimas
- Iš vakaro užmerkiame avinžirnius, kitą dieną juos išverdame.
- Morkas supjaustome ir kepame 180°C orkaitėje, apie 10-15 min.
- Visus produktus dedame į smulkintuvą ir viską sutriname iki vientisos masės.
- Prieskonius ir humuso tirštumą reguliuojame pagal skonį.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Kalorijos: 131kcal (7%)Angliavandeniai: 10gBaltymai: 3gRiebalai: 9gSočiosios riebalų rūgštys: 1gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 5gNatris: 486mgKalis: 184mg (9%)Skaidulos: 3g (9%)Cukrūs: 2g (8%)Vitaminas A: 4184µg (523%)Vitaminas B6: 1mg (71%)Vitaminas C: 4mg (5%)Vitaminas E: 1mg (8%)Vitaminas K: 8µg (11%)Kalcis: 28mg (4%)Varis: 1mg (100%)Folio rūgštis: 46µg (23%)Geležis: 1mg (7%)Manganas: 1mg (50%)Magnis: 20mg (5%)Fosforas: 92mg (13%)Selenas: 3µg (5%)Cinkas: 1mg (10%)
Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Išbandėte šį receptą?Parašykite kaip sekėsi, pasidalinkite savo patirtimi.
Recepto ir nuotraukos autorė Gitana Cibiriene