Dėl savo raudonos spalvos ir širdelės formos braškė buvo laikoma meilės deivės Veneros simboliu.
Legenda sako, kad jeigu braškę perplėšus pusiau ir pasidalinus su priešingos lyties atstovu, galima vienas kitą įsimylėti. Prancūzijoje šaltą braškių sriubą tiekdavo jaunavedžiams – buvo manoma, kad braškės skatina lytinę funkciją.
Tyrimais nustatyta, kad braškės dėl didelio jose esančio flavonoidų kiekio pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu, apsaugo nuo trombų susidarymo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kuo ryškesnė braškių spalva, tuo stipresnės jų gydomosios savybės (spalva rodo flavonoidų kiekį uogose). Braškės yra puikus antidepresantas.
5 vidutinio dydžio braškės turi: apie 18 kalorijų, apie 80 mg vitamino C, 20 mg kalcio, jose yra geležies, kalio, A ir B grupės vitaminų. Braškėse vitamino E daugiau negu vyšniose, trešnėse, raudonuose serbentuose, bananuose.
Maistingiausios yra šviežios braškių uogos. Skintas uogas reikėtų sunaudoti per 1-2 dienas arba jas užšaldyti. Juo ilgiau jos laikomos, tuo jų skonis ir maistinė vertė prastesnė.
Plauti ir skinti braškių kotelius patariama tik prieš valgant arba ruošiant jų patiekalus.
Šaltinis: www.sveikatosradijas.lt

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!