Šviežios lietuviškos braškės tokios skanios, kad sunku atsispirti ir vis norisi ragauti dar! Turbūt, ne man vienai. Visgi, mėgautis rekomenduoju sauja uogų. Bus ir skanu, ir naudingų medžiagų gausite.
![braskes](https://www.sulieknek.lt/wp-content/uploads/2021/06/vasaros_desertas_sauja_braskiu_2-1024x1024.jpg)
BRAŠKIŲ NAUDA:
- Dėl didelio jose esančio flavonoidų kiekio pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu. Kuo ryškesnė braškių spalva, kuri parodo flavonoidų kiekį uogose, tuo stipresnės jų gydomosios savybės.
- Apsaugo nuo trombų susidarymo,
- Mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
- Veikia kaip antidepresantas.
- Turi geležies, kalio, A, E ir B, C vitaminų, kalio.
- 100 g braškių yra 32 kalorijos, 4,9 g cukrų, 2 g skaidulų.
Maistingiausios yra šviežios braškių uogos. Skintas uogas reikėtų sunaudoti per 1-2 dienas arba jas užšaldyti. Juo ilgiau jos laikomos, tuo jų skonis ir maistinė vertė prastesnė.
Plauti ir skinti braškių kotelius patariama tik prieš valgant arba ruošiant jų patiekalus.
Vaikams – tik gerai prinokusios uogos
Duodant vaikams uogas, svarbu, kad jos būtų gerai prinokusios, ne žalios. Jei uogos didelės galima duoti visą, o jeigu mažesnės – kūdikiams ar mažiems vaikams geriau susmulkinti ar sutrinti. Be to, svarbu nepadauginti uogų, kad nebūtų alergijos. Iš karto daug neduokime ragauti, geriausia – 1-2 uogas. Jei matote, kad uogos tinka – gali ragauti ir daugiau.
Su kuo valgyti braškes
Eksperimentams ribų nėra, braškės dažnai įtraukiamos į įvairių patiekalų, ne tik desertų, gamybą. Jos puikiai tiks:
- Su sūriu
- Salotoms
- Su riešutais
- Saldžių vaisių desertui
Receptai su braškėmis
Braškes galite valgyti ir vienas, tačiau jos puikiai tiks šiuose patiekaluose:
Gaivus jogurtinis braškių tortas iš avinžirnių, migdolų ir maskarponės sūrio [be glitimo]
Varškės sūrio desertas su riešutų sviestu ir braškėmis
Braškių ir juodojo šokolado desertas
Daugiau receptų su braškėmis rasite čia>>