Karštomis vasaros dienomis dažnas mėgstame gaivintis šaltais ir sultingais arbūzais. Ši didžiulė uoga ne tik atgaivina, tačiau kartu mūsų organizmui suteikia naudingų medžiagų. Dėl šios priežasties gerų žodžių arbūzams negaili ir mitybos specialistai. Todėl verta žinoti, kaip arbūzą tinkamai išsirinkti, o išsirinkus – juo mėgautis saikingai.

Stebint arbūzų lentynas parduotuvėse dažnai matome į šiuos vaisius stuksenančius pirkėjus. Ir iš tikrųjų, ši arbūzų tikrinimo technika – pasiteisina. Stuksendami į arbūzą turėtumėte girdėti duslų garsą, tarsi beldžiant į sieną, kurioje yra tuščia ertmė. Tai reikš, kad arbūzas jūsų rankose – prinokęs. Taip pat arbūzą rinkitės didelį ar vidutinio dydžio, tačiau nesunkų (neprinokę arbūzai dažnai būna neproporcingai sunkūs).

Arbūzo šoną turėtų ženklinti geltona arba oranžinė dėmelė, kuri atsiranda šiuos vaisius nokinant lysvėse. Jei dėmė balta – arbūzas buvo nuskintas ne visai prinokęs. Besirinkdami arbūzą atkreipkite dėmesį ir į jo žievelę – ši turėtų būti blizgi, o dryžių juostelės – ryškios. Taip pat nepamirškite atidžiai apžiūrėti, ar ant arbūzo nėra įpjovimų ar įskilimų. Jei perkate perpjautą arbūzą, atkreipkite dėmesį į jo sėklas – šios turėtų būti tamsiai rudos (ne baltos).

Trys arbūzų naudos

Arbūzai – puikus vitaminų šaltinis. Tai patvirtina ir mitybos specialistai: „Suvalgius porciją arbūzo (280 gramų) gausite 32 proc. rekomenduojamos paros normos (trump. RPN) vitamino A ir 38 proc. RPN vitamino C“, – kalba sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

V. Kurpienė taip pat pastebi, jog arbūzai ypač vertingi sportuojantiems: „Teigiama, kad arbūze yra natūralaus L-citrulino, kuris gerina kraujotaką ir yra naudingas sportininkams, norintiems sumažinti raumenų nuovargį fizinio krūvio metu.“ Anot mitybos specialistės, raudona arbūzo spalva rodo, kad vaisius turi daug likopeno: „Šis vertinamas kaip aktyvi antivėžinė medžiaga“.


Svarbu nepadauginti

Smaguriaujant arbūzais reikėtų šių nepadauginti. Tai akcentuoja ir sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Norėčiau atkreipti dėmesį, kad nors arbūzas yra santykinai nekaloringas, per dažnai suvalgoma ne 280 gramų porcija, o net keli kilogramai vaisiaus vienu metu. Tuomet turite suprasti, kad arbūzas ne tik vanduo ir suvalgote sočių pietų kalorijų normą. Be to, per dideli kiekiai šio vaisiaus gali sukelti pilvo pūtimą, nevirškinimą, viduriavimą ar net širdies permušimus. Taigi mėgaukitės, bet saikingai.”

Perpjautą arbūzą patariama suvalgyti pakankamai greitai mat pastovėjęs ilgiau nei porą dienų šis ima rūgti. Įdomu tai, kad maistui naudojama gali būti ne tik įprasta raudona arbūzo dalis, bet ir kietesnė baltoji dalis – vietoje agurko. Kai kuriose šalyse ji marinuojama ar net kepama bei troškinama su kitomis daržovėmis.

Arbūzai – nepamainomi atšilus orams

Tiesa, besimėgaujant arbūzų teikiama gaiva, nereiktų pamiršti ir kitų sezoninių vaisių bei uogų: „Lietuvoje vaisių ir uogų sezonas gana trumpas, todėl vasarą pirmiausia reikėtų valgyti vietinius produktus bei tik retkarčiais rinktis kitų kraštų vaisius, pavyzdžiui, antroje vasaros pusėje vienas iš pasirinkimų – arbūzai“, – kalba mitybos specialistė Vaida Kurpienė.


Gaivaus arbūzų gėrimo receptas:
Jums reikės:
250 g. arbūzo,
1 citrinos žievelės,
¾ stikl. citrinų sulčių,
½ stikl. medaus,
plonais griežinėliais pjaustytos citrinos.
Paruošimas: Trintuvu sutrinkite arbūzą, perkoškite. Dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis, medų, tarkuotą citrinos žievelę ir supilkite į arbūzų sultis. Patiekite taurėse su ledo kubeliais ir citrinos griežinėliu.
Skanaus!

ARBŪZO PICA SU UOGOMIS – VASARIŠKAI GAIVUS DESERTAS

Puikus ir greitas desertas, kuris patiks mažiems ir dideliems.
Išbandyti šį receptą

ARBŪZINIAI LEDAI

Vos du ingredientai ir gaivinantis užkandis paruoštas :)
Išbandyti šį receptą

ARBŪZO IR BRAŠKIŲ KOKTEILIS

Trinti kokteiliai labai tinka žmonėms, kurie daug sportuoja. Jie idealūs prieš ir po ištvermės treniruočių – tų, kurios trunka ne pusvalandį ar valandą, o žymiai ilgiau, ar yra itin intensyvios. Kokteiliai tinka ir norintiems priaugti svorio, sergantiems virškinimo trakto ligomis, kuriems ribojami šviežių daržovių kiekiai, taip pat – žaliavalgiams, kuriems sudėtinga per parą gauti reikiamą kiekį kalorijų. Dar vienas svarbus aspektas: jeigu žmogus turi potraukį saldumynams arba miltiniams patiekalams, trinti kokteiliai tą poreikį dar labiau paskatina. Taigi išvada – gerkite kokteilius į sveikatą, skanaukite, mėgaukitės, bet nepiktnaudžiaukite ir atminkite, jog kokteilis – tikrai ne stiklinė vandens.
Išbandyti šį receptą

ARBŪZO, AGURKO IR FETOS SALOTOS


Lengvos, vasariškos ir gaivios salotos, kurios puikiai tiks užkandžiams gamtoje.
Išbandyti šį receptą
0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!