Kaip teisingai pasirinki šaldytą žuvį parduotuvėje, kad ji būtų skani?

Daugelio Lietuvos gyventojų mitybos racione mėsos su kaupu, o štai žuvies tikrai mažoka. Suvalgome daugiau žuvies prieš Kūčias bei per jas, tačiau visu kitu laiku žuvis retas svečias ant mūsų stalo. Tuo tarpu visos sveikatos organizacijos tvirtina vieningai „valgykite daugiau žuvies“, tai reiškia bent kelis kartus per savaitę. kalbamės su sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpiene.

Priežasčių kodėl valgome mažai žuvies toli ieškoti nereikia. Kelis kartus gyvenime: darželyje, mokykloje, ar kavinėje paragavę netinkamai paruoštos baltos žuvies galime galvoti, kad jos nemėgstame. Maniau taip ir pati bei ilgą laiką valgiau tik silkę. Būdama virš dvidešimties metų amžiaus paragavau ką tik pagautos šviežios baltos žuvies iš Kuršių marių, paruoštos pagal žvejų receptą. Nuo pirmo kąsnio supratau, kad žuvį mėgstu. Tik ne visą ir tinkamai paruoštą.

Taigi skatinu aplinkinius išbandyti įvairesnes žuvų rūšis bei paruošimo būdus ir atrasti savo mėgstamus. Dabar ant mūsų keturių asmenų šeimos stalo žuvis dažnas svečias. Vaikai dviejų ir šešerių metų nuo mažumės ją valgo. Turiu pripažinti, kad ne visada noriai, bet akivaizdžiai skiriasi jų noras valgyti žuvį nuo produkto kokybės. Kadangi vaikai maži, atrankos kriterijų šiek tiek daugiau, nei įprastai. Šie punktai bus svarbūs ir tiems, kas vaikų neturi.

Skaitykime etiketes

Visuomet atkreipkite dėmesį ar žuvis „Sužvejota“ ar „užauginta“. Nėra taisyklė, bet dažniausiai sužvejota žuvis – tai laukinėje gamtoje užaugusi, laukiniu maistu mintanti žuvis, o užauginta – šeriama dažnai nenatūraliais pašarais, maisto papildais, vaistais ir kitomis medžiagomis, kurių net nebus pažymėta ant pakuotės, nes žuvis tas medžiagas suvartoja augdama. Be to, ji dažniausiai mažiau juda, taigi ir jos sudėtis bus kitokia, nei laukinės žuvies.

Etiketėje yra pažymima iš kur žuvis atkeliavo. Teigiama, kad šaltuose vandenyse užaugusios žuvys yra skanesnės, skiriasi „mėsos“ struktūra, be to geresni apdorojimo procesai dėl žemų temperatūrų. Pavyzdžiui, gali būti Atlanto ar ledjūrio menkė ir menkė iš Vietnamo ar Kinijos. Atkreipkite dėmesį į skirtumus. Atraskite sau skaniausią.

Būtina skaityti ne tik kas didelėmis, o ir kas mažomis raidėmis parašyta. Viena šaldyta žuvis susideda tik žuvies ir glazūros, o štai kitoje jau rasite ir maisto priedų (E): stabilizatorių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Kuo jų daugiau – tuo žuvies kokybė žemesnė.

Glazūra ir šerkšnas ant pakuotės – kuo jie svarbūs?

Daug kas baiminasi, kad žuvis glazūruota. Patys gamintojai teigia, kad glazūra reikalinga, kad apsaugotų žuvį nuo išdžiūvimo ir oksidavimosi. Vertėtų apžiūrėti atidžiai, ar žuvis neišsausėjusi, nesudžiūvusi, ypač uodega, ar ant jos nėra rusvų oksidacijos dėmėlių. Oksiduota žuvis bus „guminio“ skonio, sausa ir tos rusvų dėmelių vietos karstelėjusios.

Atkreipkite dėmesį, kad ant pakuotės dabar jau rašomas tik grynasis žuvies svoris be glazūros. Šis svoris puikus skaičius įsivaizduoti kiek mokate už žuvį. Klaidinti jis gali tada, kai yra pridėta maisto priedų, kurie užlaiko skysčius pačioje žuvyje. Šie priedai būna nurodyti ant pakuotės.

Jei renkatės šaldytą žuvį, ypatingai svarbu, kad ji būtų užšaldyta teisingai, t.y. greitai, nes kitu atveju susidarę vandens kristalai suardo tokį vertingą baltymą. Gaila, kad šito nerašoma nei ant pakuotės, nei įmanoma to pamatyti akimis. Tačiau ką galite pamatyti – tai šerkšną ant pakuotės. Tai reiškia, kad temperatūra šaldymo kameroje, dažniausiai pačioje parduotuvėje, svyravo. Pats produktas nebus sugedęs, bet žuvis bus išsausėjusi, mažiau skani.

Jei turite vaikų, šeimoje yra senų, sergančių žmonių ar tieksite svečiams svarbu pasirinkti žuvį, kurios turi mažai ašakų. Taip bus paprasta patiekti ir bus ramiau dėl vaikų. Jei jau nutiko, kad nusipirkote žuvį, kurioje yra daugiau atšakų ir norite patiekti vaikams – darykite maltinukus. Taip atsitiktinės atšakos bus sumaltos ir nebekels grėsmės.

Jei nesate dideli žuvies mėgėjai ar gaminsite vaikams rinkitės mažiau išreikšto kvapo žuvis, tinka ta pati Atlanto menkė, dorada, lynas.

Kartais perkame žuvį šaldytą, nes ne visos rūšys įvežamos į Lietuvą atvėsintos. Tik rinkdamiesi ant ledo sudėtą žuvį, kad etiketėje šalia įsmeigtoje būna parašyta „atvėsinta“ arba „atšildyta“. Pastarasis punktas reiškia, kad žuvis buvo užšaldyta ir tik vėliau atšildyta.

Taigi pasirinkite atsakingai ir teisingai. Žiūrėkite tai kaip į žaidimą su tikslu atrasti sau skanių žuvies patiekalų ir taip praplėsti savo nusibodusį racioną bei pagerinti sveikatą ir figūrą.