Prieš Velykas prekybos centrų lentynas nukloja įvairiausių kiaušinių dažų paletė. Pasirinkus tokius dažus, kyla klausimas, ar jie nepakenks mūsų sveikatai, ar saugų tokius kiaušinius duoti vaikams, ar tikrai nuoširdžiai galėsime džiaugtis šia švente.

Kuomet sintetika nebuvo užkariavusi pasaulio, žmonės kiaušinius margindavo natūraliais dažais. Tai vienas pigiausių ir paprasčiausių būdų. Vietoj to, kad eitumėte į parduotuvę, nueikite į parką, aplankykite močiutę kaime ar tiesiog pasirauskite savo spintelėse. Čia rasite pačių tinkamiausių dažų: svogūnų lukštų, įvairių augalų lapelių, medžių žievių ar arbatų.
Tokie dažai, kad ir prasiskverbs pro kiaušinių dažus, valgydami margučius nei jūs, nei jūsų svečiai, neteršite savo organizmo dirbtinių dažiklių doze.

Kiaušinių dažymas natūraliais dažais

Marginimui naudojami natūralūs dažai, išgaunami iš augalų dalių.

Reikia paimti tiek vandens, kad jis apsemtų dažomus kiaušinius. Į vandenį įpilti 1 šaukštelį acto ir tam tikrą kiekį intensyvią spalvą turinčių augalų dalių. Mišinys verdamas 15 min.

Į atvėsusius dažus merkiami kiaušiniai ir dar verdama 15 min. Išvirti kiaušiniai dar palaikomi dažuose. Nuo to, kiek laiko laikysime margučius dažuose, priklausys spalvos intensyvumas.

Štai keletas receptų:
• Šokoladinė spalva – 4 šaukštai kavos tirščių, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Ruda spalva – 12 pakelių juodosios arbatos, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Ochros spalva – 4 puodeliai raudonojo svogūno lukštų, 1 šaukštelis acto, vanduo. Virkite lukštus nuo 30 minučių iki 1 valandos. Priklausomai nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko spalva bus nuo šviesiai iki tamsiai raudonos.
• Geltona spalva – 1 puodelis ramunėlių, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Smėlio (rusvai-gelsva) spalva – 4 suslėgti puodeliai geltonų svogūnų lukštų. Virkite nuo 30 minučių iki valandos. Spalvos intensyvumas priklauso nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko.
• Žalia spalva – 2 puodeliai špinatų, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Rožinė spalva – burokėlių sultys, 1 šaukštelis acto.
• Levandų spalva – žibučių žiedų, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Aukso spalva – 2-3 šaukšteliai ciberžolės arba geltonojo imbiero miltelių, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Mėlyna spalva – 2 susmulkintos galvos raudonojo kopūsto, 2 litrai vandens ir 6 šaukštai acto. Mirkykite per naktį, jei norite ryškiai mėlynos spalvos.
Nedėkite kiaušinių tiesiai iš šaldytuvo į pernelyg šiltą vandenį, nes lukštas suskils. Geriausia, jei tiek kiaušiniai, tiek nuoviras bus kambario temperatūros. Jei naudojate žoleles, dėkite jų 3 arbatinius šaukštelius ar net daugiau, norėdami išgauti norimą efektą.

Augalų atspaudai

Tam, kad gautumėm gražų gėlės ar lapo atspaudą ant kiaušinio, reikia juos gerai įvynioti. Nusidažo tik tos vietos, kur nėra augalo, o pats augalo atspaudas išlieka baltos spalvos. Kai kurie augalai patys nudažo kiaušinį. Kiaušinį virti tol, kol jis nusidažys. Stiprių dažų vonelėje užteks 5—10 min.

Marginimas kempinėle

Išvirkite kiaušinius. Pamirkykite kempinėlę vandenyje. Sukarpykite ją į kelias mažesnes dalis, kad būtų pakankamai kiekvienai spalvai. Vienkartinę lėkštę panaudokite kaip paletę, mažais kiekiais išspauskite kelių skirtingų spalvų dažų. Pasidėkite šalia tuščią kiaušinių dėžutę, į kurią dėsite išmargintus kiaušinius, kad šie išdžiūtų. Padažykite kempinėlę į akrilinius dažus arba pasigaminkite savo dažų, popieriniu rankšluosčiu nusausinkite jų perteklių. Laikydami kiaušinį rankoje, lengvais prisilietimais kempinėle tapšnokite jį norima spalva, marginkite piešinėliais ar raštais. Nudažytą kiaušinį dėkite į dėžutę, kad nudžiūtų. Dažams nudžiuvus, išmarginkite jį kita spalva. Šį procesą kartokite kol jūsų margutis taps pakankamai spalvingas ir gražus.

Marginimas lukštais

Nudažykite kiaušinį ir apklijuokite suskaldyto kiaušinio lukšto gabalėliais. Lukštus galite paspalvinti akvarele ar guašu savo mėgstama spalva. Taip kiaušiniai taps dar spalvingesni ir linksmesni.

Dažymas naudojant gumutes

Visa, ko reikia – tai plaukų gumutės. Apsiginkluokite įvairių dydžių gumutėmis. Imdami po vieną gumutę, apvyniokite keliomis kiaušinį. Palikite ir neapvyniotos vietos, kad kiaušinis galėtų nusidažyti. Pamirkę kiaušinius norimoje spalvoje, išimkite juos iš vandens ir leiskite nudžiūti. Kai kiaušiniai tapo sausi, nuimkite gumutes ir pasigrožėkite savo dizainu.

Kiaušinių marginimas lipniomis juostelėmis

Technika labai paprasta – ant virto kiaušinio ornamentus reikia lipdyti iš lipnios juostos, paskui dažyti šviesiais dažais, paskui vėl užlipdyti – tada į kitokius dažus. Pakartojus procesą keletą kartų – galite gauti žavingą ir netikėtą rezultatą.

Margučių dažymas vašku

Pirmiausia reikia pasigaminti dažymo įrankį: į pieštuko buką galą jums tereikia įsmeigti vinuką su mažyte galvute arba adatą. Jei norite piešti skirtingų storių raštais reikėtų pasigaminti kelius įrankius su skirtingo dydžio vinuko galvutėmis ar adatų bukais galais.

Skardinėje ištirpinkite vašką (ne parafiną!) ir laikykite jį ant mažytės ugnies, kad neatvėstų. Ryškesni raštai bus, jei naudosite baltus kiaušinius. Vinuko galvutę mirkykite į ištirpintą vašką ir pieškite norimus raštus ant kietai išvirto ir dar šilto kiaušinio. Vaškui sustingus kiaušinį dėkite į šiltus (ne karštus!) dažus. Išėmę vašką “nugramdome” arba pašildome ir nušluostome servetėle. Jei norime gauti kelių spalvų raštus, pirmiausia kiaušinį nudažome šviesesne spalva (pvz., geltona), išbraižome raštus ir merkiame į tamsesnę spalvą (pvz., mėlyną). Šiuo atveju turime žalią kiaušinį su geltonais raštais.

Kiaušinių marginimas kaklaraiščiais

Jei namuose turite senų, nebenaudojamų šilkinių kaklaraiščių, jais sėkmingai galite nudažyti kiaušinius. Atidžiai pažiūrėkite, kad tikrai būtų šilkiniai, nes priešingu atveju, kiaušiniai liks “pliki”. Į kaklaraiščio skiautę įvyniokite kiaušinį, paskui apriškite švariu baltu skudurėliu. Suvystytus kiaušinius galima sudėti į puodą, užpilti vandeniu, kad apsemtų, įpilti du – tris šaukštus acto ir užvirti. Virti apie 15 – 20 min. Išjungus kaitrą, margučius palikti puode, kol atauš.

Margučių skutinėjimas

Nudažome kiaušinius natūraliais dažais, tuomet mažu peiliuku išskutinėjame pačius įvairiausius raštus. Marginimo esmė yra tokia: peiliuku nuskutamas viršutinis dažų sluoksnis ir pradeda matytis apatinis, baltas kiaušinio lukštas. Geriausia skutinėti balto lukšto kiaušinius.

Sveiki receptai:

Kiaušiniu įdarytas baklažanasVaida KurpienėLengva vakarienė, idealiai tinkanti vasaros karščių metu. Autorė – Facebook grupės dalyvė Natalija Masevičienė.
Augalinis pienasVaida KurpienėPieno pakaitalai mūsų gyvenime tampa vis svarbesni. Kai kuriems tai svarbu dėl alergijos pienui, kitiems – organizmas netoleruoja laktozės, beje, net trečdalis Lietuvos gyventojų laktozės netoleruoja ir nebūtinai tai pasireiškia bėrimu ar alergija pieno produktams, bet tai jau kita tema. Treti nori sumažinti gyvūninės kilmės produktų kiekį racione, ketvirti – veganai. Penkti kavos mėgėjai ir žino, kad balinta kava ne visada gerai. Taigi ieškoti pieno pakaitalų priežasčių daug, o išeitis paprasta – riešutų pienas, sėklų pienas ar avižų pienas.
Augalinis pienas Kruopų ar riešutų kiekis Mirkymo trukmė Komentaras
Anakardžio riešutų pienas 1 stiklinė anakardžio riešutų Anakardžius būtina pamirkyti mažiausiai 2-3 val.  
Migdolų riešutų pienas 1 stiklinė migdolų, Migdolų riešutus mirkyti 8-12 val. Migdolus po mirkymo būtina nuplikyti karštu vandeniu ir nulupti odeles
Sezamo pienas 1 stiklinė sezamo sėklų Sėklas mirkyti mažiausiai  4-6 valandas  
Kokoso pienas 1 stiklinė kokoso drožlių Kokoso drožles pamirkyti 1-2 valandas Drožlių nereikia skalauti, galima jas maišyti  su užpiltu vandeniu.
Saulėgrąžų pienas 1 stiklinė saulėgrąžų sėklų Saulėgražas mirkyti mažiausiai  4-6 valandas Saulėgražsos turi būti nekepintos
Avižų pienas 1 stiklinė viso grūdo avižinių dribsnių Avižas mirkyti apie 8 valandas Alergiški glitimui rinkitės avižų dribsnius, ant kurių pakuotės pažymėta – be glitimo. Nors pačiose avižose glitimo nėra, tačiau pasitaiko, kad būna priemaišų.
Ryžių pienas 1 stiklinė natūralių ryžių Ryžius mirkyti apie 3 val.  
Pagal pateiktą santykį gaunasi apie 800 ml riešutų pieno ar avižų pieno. Priklausomai nuo to, kokio riebumo “pieną” norite gauti gali skirtis sausų produktų ir vandens santykis gali skirtis nuo pateikto. Likusias „nuosėdas“ po riešutų pieno ar avižų pieno gamybos galima panaudoti kaip tirštiklį sriuboms ar padažams. Jos puikiai tinka ir kepiniams paskaninti. Jei esate alergiški riešutams, tai ir riešutų pieno nevertėtų vartoti. Tokiu atveju rinkitės avižų ar ryžių pieną. Avižų pienas tinka kaip ir suaugusiems, taip ir mažiems vaikams.