Kopūstai tai lietuviško raciono viena populiariausių daržovių. Gūžiniai kopūstai sandėliuose puikiai išsilaiko iki kito derliaus ir tai tik dar vienas jų privalumas. Šiandien parduotuvėse ir turguose galime įsigyti įvairiausių jų rūšių. Kuo kopūstai skiriasi, kokia kopūstų nauda ir kam reikėtų šių daržovių vengti pasakoja dietistė, tinklaraščio sulieknek.lt ir dviejų populiarių knygų autorė, Vaida Kurpienė.  

Kopūstų nauda  

Kopūstai naudingi nuo lieknėjimo iki greitesnio žaizdų gijimo!

Uždegimų mažinimui

Kovoja su uždegimais – užkerta jiems kelią ar jau atsiradus. Daugybė kopūstuose esančių antioksidantų mažina galimybę susirgti ūmiomis ar lėtinėmis ligomis. Liaudyje dažnai sakoma, kad kopūstai „valo toksinus“, rekomenduojama kopūsto lapus dėti prie sumušimų, daryti kompresus sergant angina ir ar prie sumušimo vietos. Dėl šių liaudiškų priemonių pasitarkite su gydytoju, bet akivaizdu, kad nuo senų laikų kopūstų prieš uždegiminės savybės yra pastebėtos ir naudojamos daugybę metų.

Kraujotakai ir cholesteroliui

Gali pagerinti kraujotaką ir padėti mažinti cholesterolį. Kopūstuose esančios įvairios medžiagos padeda mažinti cholesterolį lygį kraujyje ir stiprina kraujagyslių sieneles. Taigi valgydami kopūstus vykdote prevenciją širdies ir kraujagyslių ligoms, išimtis jei šiuo metu turite sutirštėjusį kraują.   

Svorio metimui

Kopūstai turi labai mažai kalorijų, tačiau daug skaidulų, kurios suteikia sotumo jausmą. Be to turi cholino, kuris perdirbtas į acetilcholiną reguliuoja riebalų rūgščių metabolizmą, saugo kepenis nuo riebalų sankaupų, Matyt dėl šių priežasčių yra daugybė kopūstų dietos versijų. Primenu, kad dietų būtina vengti! Tačiau kopūstų salotos, troškinys ar sriuba yra vertingas ir sotus maistas, puikiai tinkantis kaip ir lieknėjantiems, taip ir sveikatą norintiems pataisyti. Be to, kopūstai dėl juose esančių skaidulų yra puikus „vaistas“, turintiems priklausomybę nuo saldumynų ir miltinių produktų.

Diabeto prevencijai

Reguliuoja gliukozės ir insulino lygį kraujyje. Taigi kopūstų įvedimas į savo racioną gali padėti sumažinti šios lėtinės ligos riziką. O jau sergantiems padėti ją valdyti ir sušvelninti ligos pasekmes.    

Jaunatviškumui

Gali padėti išlikti jauniems. Dėl kopūstuose esančių seleno, vitamino C ir A bei kitų antioksidantų sulėtinamas senėjimo procesas, oda išlieka ilgiau graži ir stangri, mūsų organizme gaminasi kolagenas. Pastarasis ypatingai svarbus mūsų odos stangrumui ir sąnarių lankstumui.

Imuniteto stiprinimui

Gali padėti stiprinti imunitetą, tiksliau pasakius gali padėti lengviau atsispirti virusams ir kitoms puolančioms bėdoms dėl didelio kiekio antioksidantų ir vitamino C. Ar žinojote, kad brokoliuose jo dvigubai daugiau nei citrinoje? Kiek galite suvalgyti citrinos ir kiek brokolio?

Kaulų stiprinimui

Gali padėti palaikyti tvirtus kaulus. Kopūstai padeda sustiprinti mūsų kaulus ir juos tokius išlaikyti dėl juose esančio didelio kiekio vitamino K

Žaizdų gijimui

Greičiau gyja žaizdos dėl to paties vitamino K kraujas geriau kreša ir tai padeda sparčiau užgyti žaizdoms. Taigi mūsų kūnas greičiau atsigauna, o kitos kopūstuose esančios medžiagos numalšina apie žaizdą esantį uždegimą. Prieš keletą dešimtmečių buvo atlikta tyrimų dėl skrandžio opos gydymo kopūstų sultimis. Siūlau saviveikla neužsiminėti ir gydymą būtinai suderinti su šeimos gydytoju ar gastraoenterologu, nes kiekvienas atvejis skirtingas.

Atminties gerinimui

Geresnė atmintis ypatingai vyresniame amžiuje. Kopūstai turi cholino – būtinos maistinės medžiagos. Tai nei vitaminas, nei mineralas, bet mūsų kūnui jo reikia dėl svarbaus  neuromediatoriaus acetilcholino gamybos. Jis perduoda nervinius impulsus ir yra tiesiogiai susijęs su atmintimi, raumenų judėjimu, širdies ritmo reguliavimu ir kitomis pagrindinėmis organizmo funkcijomis. Cholino daugiausia turi žiedinis kopūstas. Be to, smegenų kraujotaką gerina ir uždegimus šiame organe mažina antioksidantas kampferolis. 

Virškinimo gerinimui

Kopūstų sultys didina skrandžio rūgšties išsiskyrimą – labai gerai, kas turi problemų su skrandžio per žemu pH dėl kurio kyla bėdų su virškinimu. Rauginti kopūstai turi probiotikų (gerų bakterijų) ir prebiotikų – gerų bakterijų maisto, kurie padeda palaikyti tinkamą žarnyno mikroflorą. Nuo pastarosios stipriai priklauso ne tik medžiagų pasisavinimas iš maisto, bet ir mūsų imunitetas. Skaidulos, esančios kopūstuose, sukuria didesnį tūrį ir skatina maisto slinkimą žarnynu. Tokiu būdu padeda apsisaugoti nuo vidurių užkietiėjimo.  

Regėjimui       

Gali padėti gerinti regėjimą dėl didelio kiekio vitamino A bei antioksidantų liuteino ir zeaksantino (angl. zeaxanthin) poveikio mūsų akims. Vitamino A daugiausia turi bock choy ir lapinis kopūstas (kale).

Vėžinių susirgimų prevencijai

Gali padėti sumažinti vėžio riziką. Taip kopūstai veikia dėl daugybės turim medžiagų – nuo minėto populiaraus antioksidanto vitamino C iki specifinių tik jiems būdingų antioksidantų bei sieros junginių.

Kopūstai ir onkologinės ligos

Specifiniai antioksidantai, kurių pavadinimus gali būti sunku atsiminti ar net ištarti, saugo mūsų organizmą nuo ląstelių mutacijos ar vėžinių ląstelių dauginimosi. Kryžmažiedės daržovės, kurių atstovai ir yra kopūstai, turi ypač daug sieros junginio gliukozinolato –  kuri yra pagrindinis priešvėžinis elementas.

10 skirtingų kopūstų rūšių ir jų nauda

  1. Gūžinis kopūstas (baltas) – pats populiariausias ir pigiausias. 
  2. Raudonasis (mėlynasis) gūžinis kopūstas – forma kaip baltagūžio, tačiau skiriasi ir skoninės, ir maistinės savybės.
  3. Lapinis kopūstas – Kale
  4. Žiedinis kopūstas 
  5. Brokolis
  6. Briuselio kopūstai
  7. Kaliaropė 
  8. Bock choi
  9. Pekino kopūstas
  10. Jūros kopūstai – jodo šaltinis

Trys priežastys, kodėl nuo kopūstų pučia pilvą

Kopūstai turi net tris medžiagas dėl kurių mums pučia pilvą.

Skaidulos

Kopūstų skaidulinės medžiagos labai vertingos, bet jei mes vartojame jų per daug, arba blogai sukramtome skaidulomis turtingus produktus – imą pūsti pilvą. Jei turite polinkį į pilvo pūtimą pirmiausia atkreipkite dėmesį ar gerai brokolius, žiedinius, briuselio ar kitus kopūstus sukramtote, ar nekalbate, kol kramtote ir tokiu būdu neprisiryjate oro. Jei esate įpratę greitai valgyti rinkitės smulkiau pjaustytus kopūstus, kad mažiau tektų dantimis padirbėti. Kitas sprendimas gali būti valgyti salotas mažesnėmis porcijomis, tačiau kelis kartus per dieną. Taip išvengsime didesnio skaidulų kiekio vienu metu ir sumažinsime pilvo pūtimą, atsirandantį dėl šios priežasties. Jei problema didelė – verta ir termiškai apdoroti, nors taip ir neteksime dalies vertingų medžiagų.

Rafinozė

Tai paprastasis angliavandenis, esantis šparaguose, pupelėse, briuselio kopūstuose, brokoliuose ir kituose kopūstuose. Jai suskaidyti reikia specifinio fermento α-galaktozidazės, kuris nėra išskiriamas nei skrandyje, nei plonajame žarnyne. Tik kopūstams nukeliavus į storąjį žarnyną čia juos pasitinka minėtas fermentas. Jis skaido rafinozę ir tuo pačiu pagamina didesnį kiekį dujų. Kai kuriems žmonėms tai diskomforto nesukelia, tačiau kitiems pilvą pučia iki skausmo.

Sieros junginiai

Šie junginiai esantys kopūstuose, yra paminėti skiltyje apie onkologinius susirgimus kaip padedantys apsisaugoti nuo vėžio, tačiau jie irgi prisideda prie meteorizmo (pilvo pūtimo).

Patarimai kaip sumažinti pilvo pūtimą

  • valgykite mažesniais kiekiais, maišant su kitomis daržovėmis
  • termiškai apdorokite, bet darykite tai saikingai
  • smulkiai supjaustykite ar sutarkuokite
  • pafermentuokite valandą ar daugiau su rūgščiomis sultimis, pavyzdžiui, citrinos, greipfruto
  • kartu vartokite prieskonius ir žoleles nuo kmynų, pankolių iki krapų

Kam reikėtų vengti kopūstų?  

  • Esant dirgliosios žarnos sindromui (DŽS), Krono ar kitos žarnyno ligoms  
  • Žindančioms, priklausomai nuo situacijos
  • Dėl skydliaukės veiklos sulėtėjimo teigiama, kad kryžmažiedžiai (kopūstai, brokoliai ir briuselio kopūstai) gali mažinti jodo pasisavinimą organizme, tačiau reikėtų daug jų suvartoti vienu metu. Tačiau teigiama, kad termiškai apdorojant dauguma šių medžiagų suyra ir jodo pasisavinimui įtakos nebeturi.
  • Po aukštos temperatūros ar viduriavimo
  • Daržovės, kuriose gausu vitamino K (kale ir briuselio bei brokolio), silpnina kraują skystinančių vaistų, pavyzdžiui, varfarino, veikimą. Antikoaguliantai dažniausiai skiriami po širdies infarkto, tam tikrų traumų, turintiems širdies ritmo sutrikimų ir įvairiais kitais atvejais, kai padidėja kraujagyslių trombozės rizika.

Su kokiais vaistais kopūstai gali būti nesuderinami? 

Kraują skystinantys vaistai

Dažniausiai minimi kraują skystinantys vaistai, pavyzdžiui, varfarinas. Kopūstuose yra didelis kiekis vitamino K. Šis yra naudojamas organizme kraujui tirštinti ir susidaryti krešuliams, kai iškyla poreikis žaizdas gydyti. Varfarinas naudojamas sulėtinti kraujo krešėjimą ir skystinti kraują. Kopūstai su vitaminu K veikia atvirkščiai, todėl vartojant didelius kiekius kopūstų sumažinamas varfarino efektyvumas. Būtinai reguliariai tikrinkitės kraują dėl tikslios vaistų dozės nustatymo.

Skausmą ir karščiavimą mažinantys vaistai

Acetaminofenas, pavyzdžiui, Tylenol, Apap ir kt.. Kopūstai gali padidinti acetaminofeno skilimą. Kopūstų vartojimas kartu su acetaminofenu gali sumažinti acetaminofeno efektyvumą.

Vaistai, kuriuos metabolizuoja kepenys

Citochromo P450 1A2 (CYP1A2) substratai sąveikauja su kopūstais. Kopūstai gali paskatinti kepenis pagreitinti vaistų suskaidymą ir keisti jų efektyvumą. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju dėl kopūstų vartojimo jei naudojate šiuos vaistus: klozapinas (Clozaril), ciklobenzaprinas (Flexeril), fluvoksaminas (Luvox), haloperidolis (Haldol), imipraminas (Tofranilis), meksiletinas (Mexitil), olanzapinas (Zyprexa), pentazocinas (Talvinas), propranololis (Inderal), takrinas (Cognex), teofilinas, zileutonas (Zyflo), zolmititas, galimi ir kiti.

Vaistai, kuriuos keičia kepenys

Gliukuronizuoti vaistai sąveikauja su kopūstais. Kepenys padeda organizmui suskaidyti ir pakeisti kai kuriuos vaistus. Kūnas suskaido kai kuriuos vaistus, kad jų atsikratytų. Kopūstai gali pagreitinti kai kurių kepenyse metabolizuojamų vaistų skaidymą. Kopūstų vartojimas kartu su šiais kepenų pakeistais vaistais gali sumažinti kai kurių kepenų keičiamų vaistų veiksmingumą. Kai kurie iš šių kepenų keičiamų vaistų yra acetaminofenas, atorvastatinas (Lipitor), diazepamas (Valium). , digoksinas, entakaponas („Comtan“), estrogenas, irinotekanas („Camptosar“), lamotriginas („Lamictal“), lorazepamas („Ativan“), lovastatinas („Mevacor“), meprobamatas, morfinas, oksazepamas („Serax“) ir kiti.

Raminantys vaistai nuo nerimo

Oksazepamas (Serax) sąveikauja su kopūstais. Kopūstai gali padidinti tai, kaip greitai organizmas skaido oksazepamą (Serax), taigi sumažina jo efektyvumą.

Kopūstai – ne tik skani, bet ir sveika daržovė, kuri gali padėti lieknėti, stiprinti imunitetą, mažinti uždegimus ir gerinti virškinimą. Svarbiausia – valgyti juos saikingai ir atsižvelgti į sveikatos būklę, jei turite žarnyno, skydliaukės ar kraujo krešėjimo sutrikimų.

Jei norite, kad jūsų mityba būtų ne tik sveika, bet ir subalansuota, rekomenduoju išbandyti mano mitybos planą. Jame rasite paruoštus receptus, kuriuose gausu daržovių, įskaitant kopūstus. Tai padės sutaupyti laiko planuojant meniu, įvairinti mitybą ir pasiekti savo tikslus – ar tai būtų svorio reguliavimas, ar geresnė savijauta.

Receptai su kopūstais

Augaliniai šviežio kopūsto kotletai su linų sėmenimis

Teigiama, kad sėmenų miltai tinka kaip tirštiklis padažams ir gėrimams. Rekomenduojama į kepinių tešlą dėti 10-20%linų sėmenų miltų.
Išbandyti šį receptą

Jautienos balandėliai savojos kopūstuose su korėjietiškų morkų salotomis

Medžiagos, esančios šiuose kopūstuose, normalizuoja nervų ir virškinimo sistemos darbą, gerina apetitą, stiprina imunitetą, padeda reguliuoti kraujo spaudimą, teigiamai veikia kraujo sudėtį. Savojiniai kopūstai gerina širdies ir kraujagyslių darbą, nes juose yra kalcio, fosforo ir kalio.
Išbandyti šį receptą

Raugintų kopūstų blynai – be glitimo

Raugintus kopūstus galima naudoti ir blynams! Šaltuoju sezonu rekomenduoju valgyti raugintas daržoves,jose gausu gerųjų bakterijų – probiotikų. Tad jas valgant gerinama žarnyno veikla, nuo kurios didele dalimi priklauso organizmui svarbių medžiagų įsisavinimas, stiprus imunitetas ir gera žmogaus savijauta.
Išbandyti šį receptą

DAUGIAU RECEPTŲ SU KOPŪSTAIS >>>

3.8 20 votes
Patiko? Įvertinkite!