Pieno produktai – vieni iš pagrindinių kalorijų šaltinių Vakarų šalyse, sudarantys apie 14 proc. kasdienio kalorijų kiekio (FAO, 2013b). Kalbant apie pieno produktus, vertinamas ne tik pienas, bet ir sūriai, grietinė, sviestas, varškė ir varškės sūriai, kefyras, jogurtas, rūgpienis, pasukos ir išrūgos.
Tačiau vis dažniau girdime apie jų netoleravimą. Ar tikrai organizmas nepriima pieno produktų, o galbūt problema – tik laktozėje ar kazeine?
Laktozės netoleravimas ir alergija kazeinui: kuo skiriasi?
Pieno produktų netoleravimas gali būti susijęs su dviem pagrindinėmis priežastimis:
- Laktozės netoleravimas – kai trūksta fermento laktazės ir laktozė nesuvirškinama.
- Alergija kazeinui – organizmo reakcija, kai pieno baltymai „puolami“ kaip priešai ir yra išskiriami antikūnai gynybai, tai tarsi organizmas reaguoja į pieno baltymus kaip į svetimkūnius.
Be gydytojo gali būti sudėtinga atskirti į kurią sudedamąją pieno ar jo produkto dalies produkto reaguoja mūsų organizmas. Dar dažniau žmonės patys sau diagnozuoja pieno produktų netoleravimą arba alergiją. Net keliose gydytojų mokslinėse konferencijose teko stebėti pranešimus, kurių skaidrėse buvo nurodyta kiek asmenų turi alergiją ir kiek iš tiesų yra alergiški pieno baltymui. Skaičiai skyrėsi labai stipriai – žmonės linkę sau pieno produktų alergiją, nors dažnai jos neturi ir sveikata sutrinka dėl kitų priežasčių.
Laktozės netolerancija
Ji būdinga trečdaliui Lietuvos gyventojų. Kita vertus du trečdaliai kuo puikiausiai ją toleruoja ir teoriškai gali vartoti pieno produktus.
Laktozė – disacharidas (pieno cukrus), kuris randamas išskirtinai žinduolių piene ir yra laktazės fermento virškinamas plonųjų žarnų gleivinės gaureliuose. Laktozės netoleravimas stebimas,kai organizmas negeba suskaidyti laktozės į jos sudėtines dalis: gliukozę ir galaktozę, dėl per mažo fermento laktazės kiekio dvylikapirštės žarnos gaureliuose.
Alergija kazeinui
Pieną sudaro daugiau kaip 40 skirtingų baltymų. Karvės piene apytiksliai yra 30‑35 g/l (3‑5 %) baltymų, iš kurių:
- ~ 80 % – kazeinai
- ~ 20 % – išrūgų baltymai
Kai laktozės netoleravimas daugiausiai veikia virškinimo traktą, tai alergija suaktyvina imuninę sistemą. Organizmas reaguoja į baltymus kaip svetimkūnius ir išskiria medžiagas, sukeliančias alergijos simptomus. Ši alerginė reakcija gali būti įvairaus sunkumo.
Kaip atpažinti laktozės netoleravimą ir alergiją kazeinui?
Kai kurie laktozės netoleravimo ir pieno alergijos simptomai gali būti vienodi: viduriavimas, pykinimas, pilvo skausmas, pūtimas ir dujų išsiskyrimas. Tačiau alergija pienui taip pat gali sukelti reakciją kitose kūno dalyse: bėrimą, dilgėlinę, patinimą, dažnai lūpose ir veide, apsunkintą rijimą.
Ar įtartumėte, kad turite laktozės netoleranciją ar alergiją pieno baltymui pasikonsultuokite su gydytoju, prieš nusprendžiant eliminuoti pieno produktus iš savo raciono. Jei netoleruojate laktozės, tai yra įvairių pieno produktų be jos. Jei alergija – tada teks pieno produktų vengti, tačiau, kaip minėjau, nenusistatykite diagnozės patys.
Ką rinktis parduotuvėse?
Pirmiausia reikėtų žinoti ar netoleruojate laktozės, kazeino ar esate alergiški pieno baltymui. Pirmu atveju jums reikės vengti tik laktozės ir kai kuriuos pieno produktus drąsiai galėsite vartoti. Antru ir trečiu atveju jums visiškai reikės vengti pieno produktu. Dėl to atkreipkite dėmesį ant pakuotės parašyta „be laktozės“ (angl. lactose free) ar „be pieno produktų“ (angl. dairy free).
Laktozės kiekis skirtinguose pieno produktuose skiriasi, o kai kuriuose jos nėra. Kuo labiau brandintas, fermentuotas produktas, tuo mažiau jame bus laktozės, nes proceso metu ji skyla.
Jei visai negalite vartoti pieno produktų turite žinoti, kad kazeinai ir kazeinatai yra naudojami dešrelių, duonos, sriubų, troškinių gamyboje kaip maisto papildai, taip pat dažna sudedamoji dalis gaminant padažus salotoms, kepinių glazūras ir plaktus užpilus.
Pienas
Parduotuvėse galima įsigyti ir pieno be laktozės, nes jame yra įdėtas fermentas laktazė. Jis suskaido laktozę. Nereikia baimintis, kad tai „perdirbtas“ produktas, kurio reikia vengti. Augaliniai gėrimai, dažnai klaidingai vadinami augaliniu pienu, laktozės tikrai neturi. Pagalvokite, juk jie pagaminti iš migdolų, avižų, sojų – jokie augaliniai produktai natūraliai laktozės neturi ir turėti negali. Artimiausias pienui yra sojos gėrimas. Labai mėgstamas ryžių gėrimas, tačiau jis turi labai mažai baltymų ir santykinai daug cukrų, maistinė vertė – maža. Gerai jei augaliniai gėrimai yra papildyti kalciu.
Įsigydami augalinius gėrimus atkreipkite dėmesį ar nėra pridėta cukrų ar kitų vengtinų priedų.
Augalinio pieno (gėrimo) galite pasigaminti ir namie – tai paprasta ir pigu. Augalinio pieno receptas >>
Sviestas
Natūraliai turi ypač mažai laktozės ir baltymų. Lydytame svieste nėra nei vieno, nei kito. Manau sviestą lengviausia pakeisti, vertingų riebalų galime gauti iš ypač tyro alyvuogių aliejaus, dabar didelis pasirinkimas įvairių sėklų ar riešutų aliejų, kai kuriems receptams puikiai tiks ir kokosų aliejus.
Jogurtas
Natūralaus jogurto laktozės kiekis paprastai būna mažesnis nei piene, nes fermentacijos metu ji dalinai suskaidoma. Kai kurie žmonės su lengva laktozės netolerancija gali gerai toleruoti natūralų, be priedų jogurtą – ypač graikišką. Tačiau tai labai individualu, todėl saugiau rinktis specialiai be laktozės pažymėtus jogurtus. Net jei jogurtas be laktozės – jis vis tiek turi kazeino, todėl netinka. Tokiu atveju vienintelis pasirinkimas – augalinis jogurtas, gaminamas iš sojų, avižų, kokosų ar migdolų.
Kefyras
Laktozės turi daug mažiau nei pienas, gali tikti mažais kiekiais tiems, kurie turi nedidelę laktozės netoleranciją ir gali vartoti pieno produktus mažais kiekiais. Kitiems kefyro teks atsisakyti. Tačiau mūsų mėgstamus šaltibarščius galima pagaminti su avižų ar migdolų pienu.
Grietinė
Mūsų rinkoje jau po truputį atsiranda grietinė be laktozės, tad galite rinktis ją arba keisti jogurtu be laktozės. Asmeniškai man, kai buvo poreikis nevartoti visai pieno produktų kartais į sriubą ar troškinius dėdavau vietoje grietinės kokoso pieno mažą kiekį. Pakuotę sušaldydavau ledukų kubeliuose ir pagal poreikį naudodavau.
Sūris
Maistingas, baltymų ir kalcio turintis produktas, bet jei netoleruojate pieno, būtina žinoti, kurie sūriai tinka, o kurių vengti. Ne visi sūriai turi daug laktozės. Pavyzdžiui, ilgai brandinti, kietieji sūriai, tokie kaip Parmezanas, Čederis, Gouda, Emmentalio tipo sūriailaktozės neturi, nes brandinimo metu praranda beveik visą laktozę. Tačiau varškės sūris laktozės turės, jis patiekaluose gali būti keičiamas sojos pienu sūriu – tofu ar naminiu riešutų sūriu.
Ledai
Įprastuose ledų receptuose naudojamas pienas ar grietinėlė – tai reiškia, kad juose yra laktozės. Tačiau prekyboje jau galima rasti ledų be laktozės – dažnai pažymėtų specialiais užrašais kaip „lactose free“ arba „be pieno“. Kai kurie gamintojai ledus gamina iš be laktozės pieno ar grietinėlės. Jei turite alergiją kazeinui, tada net ir be laktozės ledai – nėra tinkami, nes juose vis tiek lieka pieno baltymas – kazeinas. Tokiu atveju geriau rinktis šaldytas sultis, ledus su augaliniu pienu ar pasigaminti namuose.
Jei sunku pačiam susidėlioti galime sudaryti mitybos planą be pieno produktų– užsisakykite sezoninį mitybos planą, pažymėkite, kad norite eliminuoti pieno produktus ir tada užpildykite savo asmeninius sveikatos duomenis.
Sveiki, dalinuosi tiems, kurie netoleruoja ir kazeino. Yra didesnėse maximose ar rimi A2 baltymo pienas(gamintojas žemaitijos pienas). Jame yra kitoks baltymas, nealergizuojantis, iš kitokių karvių:)
O taip parduotuvėje perku grietinę be laktozės. Būna ir 15% ir 30% riebumo. 🙂