Kopūstai tai lietuviško raciono viena populiariausių daržovių. Gūžiniai kopūstai sandėliuose puikiai išsilaiko iki kito derliaus ir tai tik dar vienas jų privalumas. Šiandien parduotuvėse ir turguose galime įsigyti įvairiausių jų rūšių. Kuo kopūstai skiriasi, kokia kopūstų nauda ir kam reikėtų šių daržovių vengti pasakoja dietistė, tinklaraščio sulieknek.lt ir dviejų populiarių knygų autorė, Vaida Kurpienė.  

Kopūstų nauda  – nuo lieknėjimo iki greitesnio žaizdų gijimo!

Kovoja su uždegimais – užkerta jiems kelią ar jau atsiradus. Daugybė kopūstuose esančių antioksidantų mažina galimybę susirgti ūmiomis ar lėtinėmis ligomis. Liaudyje dažnai sakoma, kad kopūstai „valo toksinus“, rekomenduojama kopūsto lapus dėti prie sumušimų, daryti kompresus sergant angina ir ar prie sumušimo vietos. Dėl šių liaudiškų priemonių pasitarkite su gydytoju, bet akivaizdu, kad nuo senų laikų kopūstų prieš uždegiminės savybės yra pastebėtos ir naudojamos daugybę metų.

Gerina kraujotaką ir mažina cholesterolį. Kopūstuose esančios įvairios medžiagos padeda mažinti cholesterolį lygį kraujyje ir stiprina kraujagyslių sieneles. Taigi valgydami kopūstus vykdote prevenciją širdies ir kraujagyslių ligoms, išimtis jei šiuo metu turite sutirštėjusį kraują.   

Lieknina. Kopūstai turi labai mažai kalorijų, tačiau daug skaidulų, kurios suteikia sotumo jausmą. Be to turi cholino, kuris perdirbtas į acetilcholiną reguliuoja riebalų rūgščių metabolizmą, saugo kepenis nuo riebalų sankaupų, Matyt dėl šių priežasčių yra daugybė kopūstų dietos versijų. Primenu, kad dietų būtina vengti! Tačiau kopūstų salotos, troškinys ar sriuba yra vertingas ir sotus maistas, puikiai tinkantis kaip ir lieknėjantiems, taip ir sveikatą norintiems pataisyti. Be to, kopūstai dėl juose esančių skaidulų yra puikus „vaistas“, turintiems priklausomybę nuo saldumynų ir miltinių produktų.

Diabeto prevencija. Reguliuoja gliukozės ir insulino lygį kraujyje. Taigi kopūstų įvedimas į savo racioną gali padėti sumažinti šios lėtinės ligos riziką. O jau sergantiems padėti ją valdyti ir sušvelninti ligos pasekmes.    

Padeda išlikti jauniems. Dėl kopūstuose esančių seleno, vitamino C ir A bei kitų antioksidantų sulėtinamas senėjimo procesas, oda išlieka ilgiau graži ir stangri, mūsų organizme gaminasi kalogenas. Pastarasis ypatingai svarbus mūsų odos stangrumui ir sąnarių lankstumui.

Stiprina imunitetą, tiksliau pasakius padeda lengviau atsispirti virusams ir kitoms puolančioms bėdoms dėl didelio kiekio antiksidantų ir vitamino C. Ar žinojote, kad brokoliuose jo dvigubai daugiau nei citrinoje? Kiek galite suvalgyti citrinos ir kiek brokolio?  

Palaiko tvirtus kaulus. Kopūstai padeda sustiprinti mūsų kaulus ir juos tokius išlaikyti dėl juose esančio didelio kiekio vitamino K. 

Greičiau gyja žaizdos dėl to paties vitamino K kraujas geriau kreša ir tai padeda sparčiau užgyti žaizdoms. Taigi mūsų kūnas greičiau atsigauna, o kitos kopūstuose esančios medžiagos numalšina apie žaizdą esantį uždegimą. Prieš keletą dešimtmečių buvo atlikta tyrimų dėl skrandžio opos gydymo kopūstų sultimis. Siūlau saviveikla neužsiminėti ir gydymą būtinai suderinti su šeimos gydytoju ar gastraoenterologu, nes kiekvienas atvejis skirtingas.

Geresnė atmintis ypatingai vyresniame amžiuje. Kopūstai turi cholino – būtinos maistinės medžiagos. Tai nei vitaminas, nei mineralas, bet mūsų kūnui jo reikia dėl svarbaus  neuromediatoriaus acetilcholino gamybos. Jis perduoda nervinius impulsus ir yra tiesiogiai susijęs su atmintimi, raumenų judėjimu, širdies ritmo reguliavimu ir kitomis pagrindinėmis organizmo funkcijomis. Cholino daugiausia turi žiedinis kopūstas. Be to, smegenų kraujotaką gerina ir uždegimus šiame organe mažina antioksidantas kampferolis. 

Padeda virškinimui. Kopūstų sultys didina skrandžio rugšties išsiskyrimą – labai gerai, kas turi problemų su skrandžio per žemu pH dėl kurio kyla bėdų su virškinimu. Rauginti kopūstai turi probiotikų (gerų bakterijų) ir prebiotikų – gerų bakterijų maisto, kurie padeda palaikyti tinkamą žarnyno mikroflorą. Nuo pastarosios stipriai priklauso ne tik medžiagų pasisavinimas iš maisto, bet ir mūsų imunitetas. Skaidulos, esančios kopūstuose, sukuria didesnį tūrį ir skatina maisto slinkimą žarnynu. Tokiu būdu padeda apsisaugoti nuo vidurių užkietiėjimo.         

Padeda regėjimui dėl didelio kiekio vitamino A bei antioksidantų liuteino ir zeaksantino (angl. zeaxanthin) poveikio mūsų akims. Vitamino A daugiausia turi bock choy ir lapinis kopūstas (kale).

Padeda sumažinti vėžio riziką. Taip kopūstai veikia dėl daugybės turim medžiagų – nuo minėto populiaraus antioksidanto vitamino C iki specifinių tik jiems būdingų antioksidantų bei sieros junginių.

Bus daugiau

Kopūstai ir onkologinės ligos – net X skirtingi poveikiai

Specifiniai antioksidantai, kurių pavadinimus gali būti sunku atsiminti ar net ištarti, saugo mūsų organizmą nuo ląstelių mutacijos ar vėžinių ląstelių dauginimosi.  

Kryžmažiedės daržovės, kurių atstovai ir yra kopūstai, turi ypač daug sieros junginio gliukozinolato –  kuri yra pagrindinis priešvėžinis elementas.

<bus papildyta>

10 skirtingų kopūstų rūšių ir jų nauda

Gūžinis kopūstas (baltas) – pats populiariausias ir pigiausias. 

Raudonasis (mėlynasis) gūžinis kopūstas – forma kaip baltagūžio, tačiau skiriasi ir skoninės, ir

  1. Lapinis kopūstas – Kale
  2. Žiedinis kopūstas 
  3. Brokolis
  4. Briuselio kopūstai
  5. Kaliaropė 
  6. Bock choi
  7. Pekino kopūstas
  8. Jūros kopūstai – jodo šaltinis

<bus papildyta>

Trys priežastys kodėl kopūstai pučia pilvą

Kopūstai turi net tris medžiagas dėl kurių mums pučia pilvą. Kai visos trys

Viena jų – skaidulos. Kopūstų skaidulinės medžiagos labai vertingos, bet jei mes vartojame jšų per daug, arba blogai sukramtome skaidulomis turtingus produktus – imą pūsti pilvą. Jei turite polinkį į pilvo pūtimą pirmiausia atkreipkite dėmesį ar gerai brokolius, žiedinius, briuselio ar kitus kopūstus sukramtote, ar nekalbate kol kramtote ir tokiu būdu neprisiryjate oro. Jei esate įpratę greitai valgyti rinkitės smulkiau pjaustytus kopūstus, kad mažiau tektų dantimis padirbėti. Kitas sprendimas gali būti valgyti salotas mažesnėmis porcijomis, tačiau kelis kartus per dieną. Taip išvengsime didesnio skaidulų kiekio vienu metu ir sumažinsime pilvo pūtimą, atsirandantį dėl šios priežasties. Jei problema didelė – verta ir termiškai apdoroti, nors taip ir neteksime dalies vertingų medžiagų.

Rafinozė – tai paprastasis angliavandenis, esantis šparaguose, pupelėse, briuselio kopūstuose, brokoliuose ir kituose kopūstuose. Jai suskaidyti reikia specifinio fermento α-galaktozidazės, kuris nėra išskiriamas nei skrandyje, nei plonajame žarnyne. Tik kopūstams nukeliavus į strorajį žarnyną čia juos pasitinka minėtas fermentas. Jis skaido rafinozę ir tuo pačiu pagamina didesnį kiekį dujų. Kai kuriems žmonėms tai diskomforto nesukelia, tačiau kitiems pilvą pučia iki skausmo.

Sieros junginiai, esantys kopūstuose, yra paminėti skiltyje apie onkologinius susirgimus kaip padedantys apsisaugoti nuo vėžio, tačiau jie irgi prisideda prie meteorizmo (pilvo pūtimo).

Patarimai kaip sumažinti pilvo pūtimą:

  • valgyti mažesniais kiekiais, maišant su kitomis daržovėmis;
  • termiškai apdoroti, bet daryti tai saikingai;
  • smukiai supjaustyti ar sutarkuoti;
  • pafermentuoti valandą ar daugiau su rūgščiomis sultimis, pavyzdžiui, citrinos, greifrukto;
  • kartu vartoti prieskonius ir žoleles nuo kmynų, pankolių iki krapų.

Kam reikėtų vengti kopūstų?  

<bus papildyta>

  • Dirglus žarnyno sindromas, Krono ar kitos žarnyno ligos  
  • Žindančioms , priklausomai nuo situacijos
  • Dėl skydliauklės veiklos sulėtėjimo teigiama, kad kržmažiedžiai (kopūstai, brokoliai ir briuselio kopūstai) gali mažinti jodo pasisavinimą organizme, tačiau reikėtų daug jų suvartoti vienu metu.  Tačiau teigiama, kad termiškai apdorojant dauguma šių medžiagų suyra ir joo pasisavinimui įtakos nebeturi.
  • Po aukšto temperatūrps ar viduriavimo
  • daržovės, kuriose gausu vitamino K (kale ir briuselio bei brokolio), silpnina kraują skystinančių vaistų, pavyzdžiui, varfarino, veikimą. Antikoaguliantai dažniausiai skiriami po širdies infarkto, tam tikrų traumų, turintiems širdies ritmo sutrikimų ir įvairiais kitais atvejais, kai padidėja kraujagyslių trombozės rizika.

Su kokiais vaistais kopūstai gali būti nesuderinami? 

Dažniausiai minimi kraują skystinatys vaistai, pavyzdžiui, varfarinas (Coumadin). Kopūstuose yra didelis kiekis vitamino K. Šis yra naudojamas organizme kraujui tirštinti ir susidaryti krešuliams, kai iškyla poreikis žaizdas gydyti. Varfarinas naudojamas sulėtinti kraujo krešėjimą ir skystinti kraują. Kopūstai su vitaminu K veikia atvirkščiai, todėl vartojant didelius kiekius kopūstų sumažinamas varfarino (Coumadin) efektyvumas. Būtinai reguliariai tikrinkitės kraują dėl tikslios vaistų dozės nustatymo.

Acetaminofenas, pavyzdžiui, Tylenol. Kopūstai gali padidinti acetaminofeno (Tylenol, kiti) skilimą. Kopūstų vartojimas kartu su acetaminofenu gali sumažinti acetaminofeno efektyvumą.

Vaistai, kuriuos metabolizuoja kepenys (citochromo P450 1A2 (CYP1A2) substratai) sąveikauja su kopūstais. Kopūstai gali paskatinti kepenis pagreitinti vaistų suskaidymą ir keisti jų efektyvumą. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju dėl kopūstų vartojimo jei naudojate šiuos vaistus: klozapinas (Clozaril), ciklobenzaprinas (Flexeril), fluvoksaminas (Luvox), haloperidolis (Haldol), imipraminas (Tofranilis), meksiletinas (Mexitil), olanzapinas (Zyprexa), pentazocinas (Talvinas), propranololis (Inderal), takrinas (Cognex), teofilinas, zileutonas (Zyflo), zolmititas, galimi ir kiti.

Kepenų pakeisti vaistai (gliukuronizuoti vaistai) sąveikauja su KABABA Kepenys padeda organizmui suskaidyti ir pakeisti kai kuriuos vaistus. Kūnas suskaido kai kuriuos vaistus, kad jų atsikratytų. Kopūstai gali padidėti, kaip greitai organizmas suardo kai kuriuos kepenų pakeistus vaistus. Kopūstų vartojimas kartu su šiais kepenų pakeistais vaistais gali sumažinti kai kurių kepenų keičiamų vaistų veiksmingumą. <br /> <br /> Kai kurie iš šių kepenų keičiamų vaistų yra acetaminofenas, atorvastatinas (Lipitor), diazepamas (Valium). , digoksinas, entakaponas („Comtan“), estrogenas, irinotekanas („Camptosar“), lamotriginas („Lamictal“), lorazepamas („Ativan“), lovastatinas („Mevacor“), meprobamatas, morfinas, oksazepamas („Serax“) ir kiti.

Oksazepamas (Serax) sąveikauja su CABBAGE. Kopūstai gali padidinti tai, kaip greitai organizmas skaido oksazepamą (Serax), taigi sumažina jo efektyvumą.

Kaip geriausia gaminti kopūstus? 

Bus papildyta <…>

4 1 vote
Patiko? Įvertinkite!