Pievagrybių nauda: mažai kalorijų: tik 22 kcal/ 100 g, ir daug sveikatą gerinančių savybių. Gali padėti mesti svorį, nes turi baltymų bei skaidulų, suteikiančių ilgesnį sotumo jausmą. 

  • Vertingi ir balti, ir rudi, ir dideli (taip taip, portabelo grybai yra pievagrybiai!) ir maži. Tik ruduose pievagrybiuose yra daugiau antioksidanto antoksantino, tai laikoma, kad pastarieji vertingesni. Šie galingi antioksidantai vertinami dėl priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių ir gali padėti sumažinti širdies ligų ir insulto riziką.
  • Dėl UV spindulių ar saulės spindulių poveikio grybai, tame tarpe ir pievagrybiai, yra natūralus bei vienintelis augalinis vitamin D2 šaltinis, galintis padidinti šio vitamino kiekį kraujyje.
  • Apsauga nuo infekcijų dėl beta gliukanų (polisacharidai, tirpiosios skaidulos). Stimuliuoja imuninę sistemą, kad suaktyvintų makrofagus ir natūralias ląsteles žudikus, kurios padeda apsaugoti apsaugo organizmą nuo infekcijų, kenksmingų mikrorganizmų ir ligų, įskaitant vėžį.
  • Turi glutatono, kuris veikia ir kaip antioksidantas, ir kaip detoksikuojanti priemonė. Tai reiškia, kad padeda pašalinti potencialiai kenksmingas medžviagas. 
  • Turi ergotiotino apsaugančio DNR nuo oksidacinės pažeidos.
  • Padeda gerinti žarnyno veiklą, nes turi prebiotikų – gerųjų bakterijų maisto.
  • Padeda kovoti su lėtinėmis ligomis ir vėžiu dėl daugelio antioksidacinių junginių, įskaitant polifenolius, polisacharidus, ergotioniną, glutationą, seleną ir vitaminą C.
  • Polisacharidai – vienas iš pagrindinių baltųjų grybų biologiškai aktyvių junginių – taip pat gali turėti stiprų priešvėžinį poveikį. 

Receptai su grybais ir kaip juos valgyti  

Dėl švelnaus skonio ir minkštos tekstūros, pievagrybiai puikiai papildo įvairius patiekalus. Aš pati juos mėgstu ir dedu daug kur, nes jie suteikia didelį sotumo jausmą, o kalorijų turi visai mažai. Daug receptų su grybais rasite čia >>>

Patiekalai su grybais:

  • Didieji pievagrybiai – portabelo grybai, tobulai tinka pakeisti bandelę kepant mėsainį. Taip kartą valgiau Anykščiuose vietinėje kavinėje, nuostabu. 
  • Pievagrybiai ir portabelo grybai tinka įdarymui – pavyzdžiui, šį rytą pakepinau elektrinime grilyje portabelo grybą ir jį įdariau rytine ryžių su daržovėmis koše bei užkepiau grilyje sūriu. Pirštus galima apsilaižyti kaip skanu!  
  • Įdarykite mažiukus pievagrybius kaip vieno kąsnio užkandžius – su varške, feta, česnaku ir krapais. Receptai >>>
  • Į salotas ir mišraines dėkite ir žalius, ir lengvai keptus pievagrybius.  
  • Į košes tinka ir žali, ir lengvai kepti.
  • Dėkite į sriubas – nuo daržovių iki ankštinių. 
  • Gardinkite troškinius, tinka su visomis daržovėmis, tame tarpe, ir pupelėmis bei kitais ankštiniais.  
  • Omletą pievagrybiai praturtins ir skoniu, ir sotumu. 
  • Labai geras derinys su tofu – minkštu galima įdaryti pievagrybius, o su kietu pakepinti kartu keptuvėje.
  • Pievagrybio riekelės ant sumuštinio – fantastiškai skanu. Daug kas deda keptus ar lengvai griliuje pakepintus, tačiau labai skanu ir žali. Tik pjaustykite plonais griežinėliais ir denkite paviršių. 
  • Gaminkite užkandį, keptą orkaitėje (176 °C) su rozmarino ir čiobrelių šakelėmis.
  • Kepkite grilyje.
  • Pakepinkite pievagrybius su morkomis, porais, česnakais ir svogūnais ir išvirkite vandenyje, kad susidarytų sotus ir sveikas grybų sultinys.

Šaltinis: https://www.healthline.com/nutrition/white-mushroom-nutrition#bottom-line

4.2 10 votes
Patiko? Įvertinkite!