KAIP VARTOTI IMBIERĄ

Remiantis tyrimais, vidutiniškai per dieną galima suvartoti apie 4 gramus imbiero.

Imbieras gali būti naudojamas šviežias, džiovintas, susmulkintas į miltelius, kaip aliejus, mažais kiekiais naudojamos ir jo sultys. Galima trintą imbierą ir sušaldyti, atšildytas bus kaip šviežias. Šaldykite ledo kubeliuose ar gabalėliais.

Imbierą laikykite šaldytuve daržovių stalčiuose, pakuotėse, kuriose kuo mažiau oro.  

Prieš susmulkindami, paruošdami vartojimui šaknį, norėsite ją nulupti. Ne visada to reikia. Jei naudojate labai šviežią ir jauną imbierą su plonyte odele arba jis bus smulkiai supjaustytas ir dedamas į didesnį patiekalą, lupti nereikia. Tik tokiu atveju geriau rinktis ekologišką.

RECEPTAI SU IMBIERU

  • Imbiero pasta. Virtuviniu kombainu lengvai pagaminsite didelį kiekį pastos per kelias minutes. Puiku, kad galite jį užšaldyti ilgam laikui.
  • Imbiero milteliai. Jei turite imbiero perteklių, jo yra ir šaldytuve, ir šaldiklyje, kodėl gi jo nepavertus imbiero milteliais? Tai galite padaryti su šviežiu imbieru arba išspaudus sultis sudžiovinti likusį minkštimą. Išdžiovinus, jis ilgai galioja, jei yra laikomas sausoje vietoje.
  • Imbiero sultys. Galite pasigaminti ir su sulčiaspaude, ir be jos. Jei greitai nesuvartotumėte, galite sušaldyti ledukų formelėse ir kelis mėnesius laikyti šaldiklyje.
  • Trintu imbieru pagardinkite ant grotelių ar orkaitėje keptą žuvį.
  • Pagardinkite sriubą.
  • Marinuokite vištieną su imbieru.
  • Gardinkite arbatą.
  • Marinuokite imbierą. Tai geras pasiūlymas mėgstantantiems suši, prie jo dažnai pateikiamas ir marinuotas imbieras.
  • Naudokite salotų padažams, maišykite su jogurtu, grietine ar aliejumi.
  • Dėkite į užtepėles.
  • Vartokite vietoje krienų ar česnako pagardinimui.
  • Skanu dėti į ryžius
  • Gardinkite tofu.
  • Gaminkite desertus su imbieru, pavyzdžiui sausainius ar keksiukus.  
  • Puikiai dera su moliūgais, morkomis ir agurkais, ir karštame, ir šaltame patiekale.

Vietoje karštos arbatos vartokite vieno gurkšnio gėrimus iš citrinos sulčių, imbiero sulčių, šiek tiek medaus ir kajeno pipirų. Ohoho, koks bus paskatinimas imunitetui! Ir nekaitinta. Taigi, visi antioksidantai išlikę ir veiks visu stiprumu.

11 IMBIERO NAUDŲ

Imbiero šaknyse nėra daug vitaminų ar mineralų, tačiau jose gausu antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir užkirsti kelią virusinėms bei lėtinėms ligoms.

  1. Padeda stiprinti IMUNITETĄ. Gingerolis, imbiere esantis antioksidantas, turi stiprų priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį.
  2. Gražesnė ŠYPSENA. Gingerolis neleidžia daugintis patogeninėms burnos bakterijoms, kurios gali sukelti periodonto ligą.
  3. Plonesnė TALIJA. 2019 m. literatūros apžvalgoje padaryta išvada, kad imbiero papildai žymiai sumažino antsvorio ar nutukusių žmonių kūno svorį, juosmens ir klubų santykį bei klubų santykį.
  4. Lengvesnis NĖŠTUMAS. Tyrimais įrodyta, kad pirmojo trimestro pykinimą palengvina imbieras. Remiantis 12 tyrimų, kuriuose dalyvavo 1 278 nėščios moterys, 1,1–1,5 g per dieną imbiero gali žymiai sumažinti pykinimo simptomus.
  5. Gali palengvinti PYKINIMĄ, sukeltą chemoterapijos ar jūros ligos.
  6. Mažesnis RAUMENŲ SKAUSMAS po sporto kitą dieną.
  7. Teigiama, kad padeda mažinti TINIMĄ ir SKAUSMĄ, kilusį dėl uždegimo, reumatoidinio artrito ar osteoartrito.
  8. Teigiama, kad gali padėti sumažinti MENSTRUACIJŲ SKAUSMUS, verta pabandyti.
  9. Padeda sumažinti mažo tankio (blogąjį) CHOLESTEROLĮ.
  10. Padeda gerinti VIRŠKINIMĄ, kai yra dispesija ir pilvo pūtimas.
  11. Mažina kraujo KREŠĖJIMĄ, kitaip sakant, padeda skystinti kraują.

Visiems šiems dalykams reikia daugiau tyrimų, išskyrus nėščiųjų pykinimą, tačiau bet kokiu atveju, tai naudinga, uždegimus malšinanti daržovė, kurią verta įvesti į racioną.

KAIP IŠSIRINKTI IMBIERĄ

Ieškokite strangrių ir kietų imbiero šaknų, sunkių pagal savo dydį, su įtempta ir šiek tiek blizgančia odele, kuri neatrodo susiraukšlėjusi, sausa ar su minkštomis dėmėmis.

Jaunas imbieras gali turėti šiek tiek rausvą odos atspalvį ir dažnai yra plonesnis ir blyškesnis nei subrendęs.

KAM VENGTI IMBIERO

Imbierą saikingai vartoti reikėtų:

  • Turintiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą – sudirgins skrandį.
  • Nėščioms moterims, kurioms artėja gimdymas arba patyrus persileidimą. Gali supykinti.
  • Turintiems mažo kraujo krešumo problemą, ar po operacijų, nes imbieras gali paskatinti kraujavimą.

Receptai su imbieru:

GARUOSE TROŠKINTA VIŠTIENA SU IMBIERU

KEFYRAS SU IMBIERU IR ČILI PIPIRU

THAI STILIAUS SRIUBA SU ČILI PIPIRAIS, IMBIERU IR LAŠIŠA

KEPINTAS TOFU SŪRIS SU IMBIERU

APELSINŲ IR IMBIERO PADAŽAS

UPĖTAKIS SU IMBIERU IR PORAIS

4.1 13 votes
Patiko? Įvertinkite!