Greičiausiai pabandoma, kai pasiūloma pagaminti ką nors… saldaus. Galite pradėti bandymus ir nuo vertingų desertų. Kad būtų lengviau pasiryžti pabandyti. Bet išbandę nesuvalgykite vieni, pasikvieskite bičiulių ar pavaišinkite kolegas, kad jums liktų mažiau. 

Miltų be glitimo rūšys

Pateikiu miltų sąrašą, apie kuriuos papasakosiu plačiau šiame, patarimų kupiname, straipsnyje:

  1. Grikių
  2. Avižų
  3. Rudųjų ryžių (pilno grūdo)
  4. Linų sėmenų
  5. Avinžirnių
  6. Migdolų
  7. Žemės riešutų
  8. Kokosų
  9. Tapijokos
  10. Morkų milteliai
  11. Burokėlių milteliai
  12. Špinatų milteliai
  13. Moliūgų sėklų milteliai

Visi šie miltai – be glitimo. Net ir tiems, kuriems glitimą galima valgyti, verta išbandyti tokius miltus, nes vienas iš pagrindinių sveikos ir vertingos mitybos principų yra įvairovė. Taigi, bandome ir sau prisitaikome! Jei netoleruojate glitimo – plačiau skaitykite čia >>

Maitinės miltų medžiagos

Kaloringiausi – riešutų miltai, daugiausiai cukrų – burokėlių milteliuose. Panagrinėkite maistinių medžiagų lentelę – žr. iliustraciją. Akivaizdžiai matyti miltų skirtumai, pvz.:

miltu-lenteles-2022-paplidytos
  • Kalorijos. Kaloringiausi – riešutų, migdolų ir žemės riešutų miltai.
  • Skaidulos. Daugiausia jų turi kokosų miltai (36 proc.), net man tai buvo siurprizas. Antroje vietoje – špinatų, o tada morkų ir burokėlių. Mažiausiai skaidulų turi žemės riešutų ir grikių miltai. Beje, avižų miltuose yra ypatingų skaidulų beta gliukanų, kurie vertingi uždegimų ir cholesterolio mažinimui (net 3,37 proc.).
  • Riebalai. Žemės ir migdolų riešutų miltai jų turi daugiausia – virš 50 proc., bet jie ir sočiausi. Įdomu, kad kokosų miltuose riebalų yra tik 7 proc., o mažiausiai jų turi daržovių ir grikių miltai.
  • Baltymai. Suteikia sotumo, tai mūsų statybinė medžiaga. Rekordininkai – špinatų ir žemės riešutų miltai (turi po 27 proc).
  • Cukrų kiekis burokėlių miltuose milžiniškas – net 67 proc., tuomet morkos ir trečioje vietoje dar vienas siurprizas – kokosų miltai. Juk paprastai riešutų miltuose cukrų kiekis būna labai mažas. Bet ne šiuo atveju. Visi, turintys daugiau cukrų, paprastai vertinami kaip „skanesni” ir aišku, kodėl. Kai naudojate šiuos miltus, akivaizdu, cukraus papildomai nebereikia, ypač jei miltai sudaro didelę dalį patiekalo. Mažiausiai cukrų yra grikių ir avižų miltuose (apie 1 proc.).

Miltų skirtumai

Kiekvieni miltai turi savo stipriųjų savybių.

Grūdų ir ankštinių miltai

Geriau naudoti grūdus, bet juk norisi paįvairinti savo racioną, tad tokie miltai mityboje irgi galimi, mano spintelėje beveik visada jų yra.

1. Grikių miltai tinka daržovių blynams, sausainiams ir kitiems kepiniams be glitimo. Pusryčiams ar pietums gaminkite grikių miltų, morkų ir špinatų blynelius. Jie skanūs ir šalti, galima naudoti vietoje duonos. Grikių miltų blynai be gliuteno >>

2. Avižų miltai tinka blynams, kitiems patiekalams su daržovėmis. Jei glitimą vartojate, tik mažinate jo kiekį, šie miltai tiks kepant pyragus arba duoną. Apie 20-30 proc. įprastų miltų pakeiskite šiais. Avižos suteiks gaminiams drėgnumo. Avižinių miltų vafliai su bananais ir cinamonu >>

3. Rudųjų ryžių miltai yra daug geresnis pasirinkimas nei įprasti ryžių miltai, nes jie – pilno grūdo, turi apie 60 proc. daugiau vertingų medžiagų. Tinka naudoti kepiniams, makaronams, blyneliams, desertams arba naudoti kaip tirštiklį. 

4. Linų sėmenų miltai gali būti naudojami, kaip tirštiklis įvairiems padažams ir gėrimams, tinka ir į košę įsiberti. Jie naudojami ir kaip sudėtinė dalis duonos kepimui. Kepiniuose linų miltai turėtų sudaryti iki 20 procentų bendro miltų kiekio. Jie gali padėti surišti kepinius vietoje kiaušinio, kaip alternatyva gysločių luobelėms. Netikėta, kad linų sėmenys skanu su varške, kefyru ar jogurtu. Morkų kepsneliai su linų sėmenų miltais >>

5. Avinžirnių miltai naudojami vietoje kiaušinio, kaip rišamoji medžiaga, pvz., gaminant pupelių, avinžirnių ar kopūstų kotletus (labai skanu, jei dar nebandėte). Maišomi su kitais miltais kepiniuose, naudojami padažams, užtepėlėms, pvz., humusui, kepsneliams falafeliams, o taip pat ir rytietiškiems saldėsiams gaminti. Skanu ir kopūstų blyneliams. Pastariesiems naudodavau žirnių miltus, kurie taip pat be glitimo, bet avinžirnių – vertingesni. Jei jogurtą sumaišysite su avinžirnių miltais, karštame patiekale išvengsite jogurto sutraukimo. Daržovių blyneliai su avinžirnių miltais >>

Riešutų miltai

Riešutų miltai – gerųjų riebalų ir baltymų šaltinis. Tačiau riešutų miltai daug kaloringesni už įprastus kvietinius miltus, tad porcija turėtų būti mažesnė, bet ji sotesnė dėl didelio baltymų ir riebalų kiekio.

Iš žemės riešutų ir migdolų miltų galima pasigaminti riešutų kremą (sviestą). Abeji miltai tinka kepant pyragus, duoną, blynus, ruošiant desertus. Riešutų miltai naudojami salotoms, košėms ar kaip jogurto ir įvairių padažų tirštiklis.

6. Migdolų miltai (sumalti blanširuoti (be odelės) migdolai) labai tinka kepiniams ir sausainiams. Skonis – intensyvus. Receptai su migdolų miltais >>>

7. Žemės riešutų miltai turi ypatingai daug baltymų, taip pat kalio, magnio, geležies, niacino, folio rūgšties.

8. Kokosų miltais tinka patirštinti rytietiško skonio sriubą, troškinį, padažą ar varškės patiekalą. Verta turėti kiekvienai šeimininkei, puikiai tinka vietoje cukraus pudros puošti desertus. Tuo labiau, kad jie ir yra saldūs. Šie miltai be glitimo – mano gelbėtojai. Pavyzdžiui, kai tešloje per daug vandens, įberiu ir jie „sutraukia” drėgmę. Gelbėju varškėčius ar varškės apkepą, kai pertrinu varškę ir ji suskystėja. Skanu su jais gaminti sveikesnius desertus, pavyzdžiui, morkų keksus. Receptai su kokosų miltais >>>

Daržovių miltai

Tikra antioksidantų bomba. Teigiama, kad 1 a. š. miltelių atitinka 100 g šviežių daržovių, tik vitamino C bus šiek tiek mažiau.

Aišku, geriau šviežias morkas ir kitas daržoves valgyti, bet būna visokių situacijų, kai milteliai gali labai praversti. Visais atvejais tokie miltai – puikūs natūralūs dažikliai: morkos gelsva/ oranžinė spalva, špinatai – žalsva, o burokėliai – raudona.

Šiuos miltus tinka berti į košes, blynus, kepinius jogurtus, omletus. Padažams jie suteiks spalvos ir intensyvaus skonio. Morkų ir burokėlių miltai, dėl natūraliai juose esančių cukrų, pasaldins patiekalus.

9. Morkų milteliai turi daug beta karotenoidų, vitaminų A, C, K ir B6, mineralų cinko, mangano, magnio, kalio ir kalcio.

10. Burokėlių milteliai puikiai dera desertuose su kakava ar šokoladu. Išbandykite!

11. Špinatų milteliai labiau tiks į sūresnius patiekalus, nors man patinka ir blynų tešlai naudoti. Kupini skaidulų, karotenoidų, vitaminų (A, C), kalcio, geležies. 

12. Moliūgų sėklų miltus tinka dėti į duoną ir kitus kepinius, berti į grūdinius patiekalus bei varškę, galima naudoti vietoj džiūvėsėlių. 

13. Tapijokos milteliais patiekaluose galima pakeisti kiaušinį. Tinka pudingams ir varškės patiekalams.

Daugiau receptų su miltais be glitimo >>>

Jei vengiate ar netoleruojate glitimo, galiu sudaryti asmeninį mitybos planą be glitimo, kuris padės žinoti ką ir kiek valgyti bei prisidės prie puikios savijautos – užsisakykite čia >>

Skanių atradimų!

4.3 9 votes
Patiko? Įvertinkite!