Keptuvę virtuvėje naudoju kasdien: trumpai pakepinu daržoves, kad vos paminkštėtų bei įgautų daugiau skonio (dedu jas į košę ar sriubą), pakepu prieskonius, kad kvapą atskleistų, šildau maistą.

Keptuves turiu keturias, skirtingų dydžių ir dangų. Metalinė, storadugnė naudojama mėsai kepti ir troškinti, o kitos – su nesvylančia danga. Jas renkuosi, nes kepant galima naudoti mažiau riebalų, dažnai gaminu ir visai be jų.

Keptuvių tipai. Kuri geriausia?

  1. Keraminė danga nėra populiari, nes labai lepi perkaitinimui bei subraižymams. Tokias tenka dažnai keisti.
  2. Nedengtos jokia danga. Pavyzdžiui, ketaus keptuvė puikiai tinka kepsniams, o geležinės keptuves geriau naudoti troškinimui. Abiejų šių dangų priežiūra gan sudėtinga, kepimas taip pat reikalauja įgūdžių bei riebalų.
  3. Skirtingų rūšių dangomis dengta NELIMPANTI (nesvylanti) danga apsaugo maistą nuo prilipimo prie keptuvės, palengvina priežiūrą ir, svarbiausia, maistą galima gaminti naudojant mažiau riebalų ar visai be jų.

Nesvylančios dangos ir rūšys

Nesvylančios keptuvės gali būti įvairiai dengtos. Aptarsiu kelias populiariausias dangas.

Negalima naudoti pažeistos, suraižytos dangos, ypač, jei maistas kepamas aukštoje temperatūroje. Gaminimui naudokite tik medines, plastikines ir silikonines menteles bei įrankius jei keptuvės dengtos:

  • Natūraliais mineralais sutvirtinta danga.
  • Tefloninė danga apipinta mitais ir baimėmis. Daugelį metų teflonu dengta keptuvė buvo viena populiariausių. Teigiama, kad teflonas yra saugi medžiaga, tai galioja, kol keptuvė nėra subraižyta. Jei neramu, rinkitės kitą.

Patvarios ir lengvai prižiūrimos keptuvės ilgiau tarnauja. Maisto vartymui keptuvėje galima naudoti metalines menteles, tačiau griežtai negalima jose pjauti maisto peiliu ar kitu aštriu daiktu.

  • Akmens masės – granito dangos sudėtyje yra granito dalelių, todėl danga tampa atsparesnė suraižymams.
  • Natūrali mineralinė danga. Itin lengva priežiūra, lengvai valoma.
  • Titano dangos sudėtyje yra titano dalelių. Itin patvari danga, lengvai prižiūrima ir valoma.
  • Deimantinės dangos sudėtyje yra deimanto dulkių. Jos patvarumas panašus kaip granito ar titano.

Populiariausios dangos yra tvirtintos natūraliais mineralais ir granitu. Kai keptuvės dugnas yra iš aliuminio, ji greitai įkaista ir tolygiai paskirsto šilumą.

Prieš rinkdamiesi naują keptuvę, būtinai skaitykite etiketės – dangų kiekis būna parašytas ant pakuotės. Dažniausiai būna dviejų, trijų ar keturių sluoksnių. Kuo daugiau sluoksnių, tuo keptuvė kokybiškesnė ir ilgaamžiškesnė.

Kad keptuvė ilgiau tarnautų

kaip-issirinkti-gera-keptuve_2

Netinkamai naudojant keptuvę, gali atsirasti įtrūkimų, įbrėžimų, pasikeisti keptuvės forma. Tuomet tokia keptuvė kur kas blogiau ir netolygiai kais.

Jei norite, kad keptuvė kuo ilgiau išliktų kokybiška, venkite:

  • Perkaitinti: venkite kaitinti tuščią ar ilgam palikti be priežiūros.
  • Maistą kepti per aukštoje temperatūroje.
  • Naudoti metalines menteles, šakutes ar šaukštus maišymui (išimtis – mineralinė ir granito dangos keptuvės).
  • Plauti aštria kempinėle.
  • Plauti dar karštą keptuvę, reikia palaukti kol atvės.
  • Pilti šaltą vandenį ar kitų šaltus skysčius į karštą keptuvę.
  • Berti į įkaitintą, tuščią keptuvę maistą iš šaldiklio.
  • Plauti indaplovėje.

Kada laikas keisti keptuvę

Jei keptuvėje atsirado pūslelių, įbrėžimų ar įtrūkimų – ją jau vertėtų keisti nauja.

Taip pat, jei kepant įprastai, maistas limpa prie keptuvės ar stipriai išsigaubia keptuvės dugnas, dairykitės naujos keptuvės.

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!