Druska, kaip ir cukrus, skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą. Atkreipkite į tai dėmesį, ypač turintys vaikų. Vaikai mėgsta sūrius patiekalus lygiai taip pat, kaip ir saldžius, tad galite saldumynus pakeisti sūresniais patiekalais.

Druska, skirtingai negu cukrus, yra būtina mūsų organizmui. Jame nuolat cirkuliuoja apie 40 g druskos. Dalį jos kasdien pašaliname iš organizmo prakaituodami, šlapindamiesi, medžiagų apykaitos metu, tad dalį druskos reikia grąžinti atgal į organizmą.

Mums reikalingas druskos kiekis

Teigiama, kad vidutiniam žmogui, jeigu jis nesportuoja, daug neprakaituoja, reikėtų apie 1 arbatinio šaukštelio (5-6 g) druskos per dieną. Sergantiems cukriniu diabetu, inkstų ligomis, hipertenzija, vyresniems, rekomenduojamas kiekis yra mažesnis, tačiau jei jūsų kraujospūdis žemas, druskos galite vartoti šiek tiek daugiau. 

Tiesa, jei daug prakaituojame, pavyzdžiui, daug sportuojant, ar karštą dieną, klimakteriniu periodu, dėl hormonų disbalanso, viduriuojant ar kai kankina aukšta temperatūra gali prireikti vartoti šiek tiek daugiau druskos, atstatyti prarastai. Reikalingas kiekis priklauso nuo konkrečios situacijos.

Piktnaudžiauti druska nerekomenduojama, nes daug natrio, esančio druskoje, suvartojantys žmonės apsunkina širdies darbą, tirštėja kraujas, apsunkinamas inkstų darbas, nuo skysčių pertekliaus gali tinti kojos ir paburkti paakiai, iš organizmo daugiau pasišalina kalcio, kuris yra svarbus kaulų stiprumui ir raumenų jėgai.

Tinkamai sudėliotas mitybos planas gali padėti išvengti įvairių ligų ir leis subalansuotai, skaniai maitintis.

Kokie produktai turi druskos

Svarbu atkreipti dėmesį, kad dalis vertingų produktų turi druskos natūraliai:

  • Sūris, ypatingai kietasis
  • Mėsa, mažas druskos kiekis, bet yra
  • Sūdyta žuvis: strimėlė, silkė, lašiša ar žuvys
  • Jūrinė žuvis
  • Sūdyti lašiniai, juose druskos yra daug daugiau, nei mes jaučiame
  • Rauginti produktai. Teigiama, kad vienas didelis trumpavaisis namie raugtas agurkas gali turėti iki 3 g druskos. Raugintų agurkų receptas >>>
  • Duona ir kiti kepiniai
  • Sojos padažas
  • Alyvuogės
  • Prieskonių mišiniuose įprastai būna ~40% druskos nuo viso kiekio, tačiau yra mišinių ir be druskos. Druskos su priedais receptas >>>

Ypatingai daug druskos turi įvairūs konservai, vytinti ir rūkyti produktai.

Druską vartokite saikingai. Pratinkitės prie mažiau sūrių maisto produktų. Pradėjus mažiau sūdyti maistą, skonis greitai keičiasi ir netrukus jau neatrodys, kad trūksta druskos.

Patarimai, kaip išvengti druskos pertekliaus

  • Druskos berkite tik paragavę patiekalą ir tik tuo atveju, kai jos jums trūksta, o ne iš įpročio.
  • Jei vis dėlto dedate druską gamindami maistą, stenkitės tai daryti maisto gamybos pabaigoje: verdant ar kepant, dalis maiste esančio vandens išgaruoja, todėl gamybos pabaigoje druskos koncentracija maiste būna šiek tiek didesnė ir geriau jaučiamas sūrumas, tad druskos įdėsite mažiau.
  • Ragaukite pravėsusį patiekalą, nes karštis slopina skonio pojūtį.
  • Jautienos kepsnį sūdykite jau pagamintą ir įdėtą į lėkštę.
  • Marinuodami mėsą naudokite mažiau druskos, dalį jos pakeisti galite apelsinų ar citrinų sultimis, šlakeliu acto. Tik juos, kaip ir druską naudokite tik jau gamindami. Kitu atveju druska ir rūgštis išsausins mėsą.
  • Gamindami jūrinę žuvį, druskos neberkite. Žuvis gyvena sūriame vandenyje, tad yra sūri natūraliai. Jei reikės, pasūdysite jau pagaminę. Kadaise nustebau sužinojusi, kad jūrinė žuvis gali būti gaminama be druskos. Pirma mintis: „Kaip žuvį galima gaminti be druskos?“. Bet antra mintis – juk jūrinė žuvis plaukioja sūriame vandenyje, pro savo organizmą prafiltruoja didžiulius kiekius vandens ir didelis kiekis druskos joje jau lieka, todėl gaminant druskos visai netrūksta. Jeigu norisi druskos dėl skonio receptorių sužadinimo, galima šiek tiek užbarstyti ant patiekalo jau jį pagaminus.
  • Didžiąją dalį druskos gauname su jau pagamintais maisto produktais. Todėl rinkitės šviežius, o ne jau paruoštus vartojimui maisto produktus. Būsite tikri, kad gamybos metu nebuvo papildomai įdėta druskos.
  • Skoniui pagerinti rinkitės kitus prieskonius, ne druską, tik prieš tai įsitikinkite, ar naudojamuose prieskoniuose nėra druskos. Gali tikti kmynai, rozmarinai, česnakai, krienai, garstyčios bei kiti aštrūs prieskoniai, pomidorai, grybai. Tie įvairūs produktai, kurie sustiprina skonius, atveria patiekalo skonių įvairovę ir vienu metu gaunami skirtingi skoniai.
  • Kai į salotas ir kitus vėsius patiekalus dedame sūdytą žuvį ar beriame kietąjį sūrį, gardiname alyvuogėmis, tikėtina, kad druskos gali pakakti iš jų.
  • Prieš pirkdami maisto produktus, perskaitykite ant pakuočių esančią informaciją ir rinkitės tuos produktus, kurių sudėtyje mažiau druskos.
  • Patraukite druskinę toliau nuo valgomojo ar virtuvės stalo: bus mažiau pagundos maistą papildomai sūdyti.

Apibendrinant, druska gerai, kai su saiku. Tad pagrindinis patarimas – prieš sūdydami maistą pirmiausia…. paragaukite!

Kokią druską rinktis skaitykite čia >>>

4.4 5 votes
Patiko? Įvertinkite!