Jei planuojate slidinėjimo atostogas kalnuose ir svarstote, kaip ne tik kuo geriau pailsėti, bet ir pagražinti kūno linijas, svarbu laikytis tam tirų taisyklių. Atostogų mityba daug priklauso, ar rinksitės viešbučių maistą, ar pirksite produktus vietinėje parduotuvėje ir gaminsite patys. Abiem atvejais galima maitintis pilnavertiškai, o viena pagrindinių taisyklių – laikytis rėžimo.

Taigi, kaip pasiruošti slidinėjimo sezonui ir kokią mitybą rinktis kalnuose? Pasidalinsiu patarimais bei savo asmenine patirtimi ir maisto racionu slidinėjant.

Kaip sustiprinti organizmą

Pirmiausia, prieš vykstant į kalnus, reikėtų sustiprinti organizmą. Intensyviai sportuojant kalnuose stipriai išauga geležies poreikis. Tad jei ant slidžių norite jaustis kupini energijos, rytais būti žvalūs ir pailsėję, dar ruošdamiesi išvykai papildykite mitybą geležimi. Šios medžiagos gausu raudonoje mėsoje, triušienoje, tamsiai žaliose daržovėse. Taip pat burokėliuose, grikiuose, avižose. Šalia šių produktų geriausia derinti tuos, kurie turi vitamino C. Tai – visos šviežios daržovės.

Dar prieš išvykstant į kalnus verta organizmą papildyti ir vitaminu D bei omega 3 riebalų rūgštims. Pastarosios ypač padeda gerindamos širdies ir kraujagyslių darbą. Lengviausia šios medžiagos gauti keletą kartų per savaitę valgant riebią šaltųjų vandenų žuvį – silkę, lašišą, skumbrę.

Mityba kalnuose, aktyviai sportuojant

Neretai žmonės mano, jog atostogų metu aktyviai judant, sportuojant ir sudeginant daug kalorijų, valgyti galima viską ir gausiai. Ši nuostata klaidinga. Išties, slidinėjant, šaltame ore bei didesniame aukštyje kalorijos dega greičiau. Jei esate sportuojantis žmogus ir jūsų raumenų tonusas geras, per vieną slidinėjimo valandą galite sudeginti vidutiniškai nuo 300 iki 500 kalorijų. Kuo oras šaltesnis ir kuo intensyviau slidinėjate, tuo daugiau jų sunaudojate. Tačiau ir alkio jausmas kalnuose gali būti kur kas didesnis.

Jei slidinėdami norite judėti greičiau ir lengviau, turėti aštresnį žvilgsnį ir laiku pamatyti visus posūkius bei kalnelius, būtinai pavalgykite sočius pusryčius. Idealu suvalgyti gerųjų angliavandenių. Tai yra pilno grūdo produktai – tinka įvairi košė, nuo bolivinės balandos iki rudųjų ryžių ar sorų kruopų, prie košės įsidėkite žuvies. Galima suvalgyti šiek tiek pieno produktų, tik ne saldžių, nes iš cukraus gaunama energija greitai išnaudojama, todėl užkandžiauti norisi vėl ir vėl. Štrudelį ar picą pasidalinkite su draugais.

Jei nepavyksta valgyti 5 kartus, tinka ir 3 pagrindiniai valgymai: sotūs pusryčiai, lengvesni pietūs ir sotesnė vakarienė. Mums tai nėra įprasta, bet kalnuose toks režimas tinka.

Jei valgysite viešbučiuose ir kavinėse, patariu atkreipti dėmesį į riebų maistą, padažus – kuo jų mažiau, tuo geriau.

Išlaikyti svorį atostogų metu – misija įmanoma

Gera žinia norintiems po atostogų grįžti sulieknėjusiems ir pagražėjusiems, arba bent jau išlaikyti tokį patį svorį – tai tikrai įmanoma. Rekomenduoju su savimi turėti užkandžių. Pavyzdžiui, sveikesnių, su mažai cukraus, javainių batonėlių, nusipirkti įvairesnių riešutų ar jų mišinių su džiovintais vaisiais, vertingos duonos bei natūralaus riešutų sviesto. Būdami vietoje galite nusipirkti sūrio. Jei neužkandžiausite, galite greitai peralkti, dėl to vėliau per daug prisivalgyti, blogai išsimiegoti, o kitą rytą norėti valgyti saldžiai.

Svarbūs patarimai, planuojant mitybą atostogų metu

Kadangi išvykos ir atostogos būna labai skirtingos, tad ir patarimai – asmeniški. Keli mano pastebėjimai, tinkantys visais atvejais.

  1. Padarykite geriausia, ką galite esamomis sąlygomis.
  2. Atsiminkite, kad svorį išlaikyti lengviau, nei numesti, tad neapsimeskime, kad privalgytas svoris grįžtant lėktuve tiesiog „ištirps“.
  3. Lengvas alkis nėra priežastis skubiai jį malšinti.
  4. Būtinai suvalgykite to, ko norisi! Gali skambėti keistai, bet būtent ši sąlyga padeda, nes išvengiate nutrūkimo ir aukos jausmo. Kai kažką sau draudžiame, kyla noras užsimerkti ir valgyti viską, ką ir kompanija. Tačiau juk jūs galite valgyti, tik koreguoti kiekius, ar atsisakyti kitų patiekalų.

Aš slidinėjau Italijoje – picų, makaronų ir gero maisto šalyje. Mano planas buvo grįžti su tokiu pat svoriu, kaip ir išvykau. Svarstyklių Italijoje nebuvo, o jei ir buvo SPA, aš jų neieškojau.

Mitybos iššūkiai slidinėjant kalnuose

  • Kelionė į Italiją buvo komplikuota, nes kėlėmės skrydžiui 3:40 val. ryte, bet dėl lėktuvo gedimo viešbutyje atsidūrėme tik po 19 val., tad jautėsi miego trūkumas, o valgyti teko oro uoste.
  • Kalnuose, kavinėse, pagrindinis maistas siūlomas maistas – picos, makaronai ir mėsainiai.
  • Pusryčiai neįprasti ir daug saldaus pasirinkimo.
  • Vakarienės vėlyvos, bet maistas buvo labai kokybiškas: 5 patiekalai kiekvienos vakarienės metu su desertais. Jos trunka 2,5 val., yra ir užkandžių stalas.
  • Slidinėti vykau su gausia kompanija bičiulių. Mokslo įrodytas faktas, kad kuo žmonių daugiau, tuo ir maisto suvalgoma daugiau.
  • Grįžtant namo irgi jaučiau miego trūkumą, o tai tiesiogiai susiję su didesniu alkiu.

Sprendimai, kurie padeda išlaikyti svorį

  • Pusryčiams rinkausi tamsesnės duonos su sėklomis dvi mažas riekeles, gardinau tepamu sūreliu ir ant viršaus dėjau virtus kiaušinius ar plaktą kiaušinienę. Juoda kava, o desertui – arbatinis šaukštelis abrikosų arba aviečių uogienės.
  • Priešpiečių ir pavakarių nevalgiau.
  • Pietūs vyko apie 13:30 val. Ėjau į savitarnos restoraną kur galėjau prisirinkti įvairių šviežių daržovių. Prie jų kasdien skirtingai derinau kitą maistą: tai mažą puodelį guliašinės sriubos, tai mėsos, plonai pjaustytos, lėkštę, tai minestrone sriubos, tai natūralios mėsos dešrelę. Bulvyčių, makaronų ir kito panašaus maisto vengiau, Kartą labai užsinorėjau lazanijos. Nusipirkau, bet porciją pasidalinau su sūnumi. Tiesa, salotos labai kartojosi ir bičiulės negalėjo patikėti, kad taip valgau ant kalno, bet žinojau, kad tai padės man džiaugtis savo svoriu po atostogų kalnuose.
  • Kartą pietavau viešbutyje. Pasirinkimas dienos metu buvo menkas: makaronų kalnas, tostai (balta duona, sūris, ir kumpis), ledai. Paprašiau šeimininkės, kad ką kitą paorganizuotų ir vualia – iš produktų skirtam vakarienės stalui, man sukonstravo salotas su mozarella ir tunu.
  • Skysčiai – tik vanduo ir 1 ar 2 puodeliai juodos kavos. Kai kiti gėrė vyną – aš mineralinį vandenį.
  • Vakarienė. Gyvenome vietoje, kurioje maistas puikus, o vakarienės – ilgos, trunkančios 2,5-3 val. Patiekalai nešami su tarpais, tad pakeisti nieko negali. Pasirinkau valgyti visus patiekalus, nes buvo didesnis fizinis aktyvumas, be to, vengiau užkandžių dienos metu. Pietūs taip pat buvo saikingesni. Kol laukdavome vakarienės, užkandžiams rinkausi daržoves ir jūros gėrybes. Valgiau lėtai, gerai sukramtydama ir tik tai, kas buvo skanu. Padažų naudojau minimaliai, didesnį jų kiekį palikdavau lėkštėje. Gėrimams nesirinkau jokių sulčių ar alkoholio, tik vandenį.

Grįžusi į namus, pasisvėriau. Svorio pokytis – 0!

Pabaigai, prisiminkite, kad dėmesio atostogų metu reikalauja visas kūnas, todėl galvodami apie mitybą, nepamirškite ir kitaip jo palepinti, pavyzdžiui, žemesnės temperatūros pirtimi ar karštu dušu, tai puikiai atpalaiduoja raumenis. O svarbiausia – skirkite dėmesio minčių „išvalymui“. Sakoma, kalnai turi magišką galią tai padaryti.

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!