Melionai – saldūs, gaivūs vaisiai, mūsų organizmą papildantys vitaminais ir antioksidantais. Jie turi ir vieną naudingą paslaptį, kurią atskleisiu straipsnyje. Taip pat pasidalinsiu patarimais, kaip melionus valgyti, kuo jie gali kiekvienam mūsų padėti.

Melionų nauda

Apie 90 proc. meliono sudaro vanduo, likusiame kiekyje yra ne tik kalio, bet ir kitų elektrolitų. Tad melionas – tinkamas užkandis karštą dieną, kai daug prakaituojame. Jis padeda išlaikyti skysčių ir mineralų balansą organizme ir išvengti silpnumo jausmo. Dėl šių savybių puikiai tinka sergant, kai kankina aukšta temperatūra. Taigi, ligonį maitinkite ne sausainiais, o melionais.

Melionas:

  • Kupinas vitamino C, saugančio mūsų ląsteles nuo pažeidos ir padedančio stiprinti imunitetą, atsispirti virusams ir senėjimui.   
  • Turi antioksidantų liuteino, zeaksantino, cholino.
  • Vitamino A šaltinis, kuris būtinas mūsų akims ir odai.
  • Praturtina mus kaliu, svarbiu širdžiai, raumenims ir subalansuotam kraujospūdžiui.
  • Turi mažą kiekį skaidulų, tik 0,9 g – jas greitai pasisavina (žr. paslapties skiltį žemiau), kita vertus, tada sotumo jausmas trumpas.
  • Nedidelis kiekis angliavandenių – tik 9 g/ 100 g. Iš jų didžioji dalis, 8 g, – cukrų.
  • Baltymų mažas kiekis, kaip ir visuose vaisiuose, tik 0,8 g.
  • 34 kcal/ 100 g, užkandžiui 300-500 g (102-170 kcal), neskaičiuojant nevalgomos dalies. Geriau suvalgyti mažiau (300 g) ir šalia suvalgyti kažką suteikiančio didesnį sotumo jausmą, pvz., kelis riešutus, sėklas ar varškės sūrio gabalėlį.   
  • Nėštumo metu melionas rekomenduotinas ypač pirmo trimestro metu. Padeda atsigauti ir išlaikyti jėgas.

Meliono paslaptis

Kai ateinate į šventę, dažnai būname jau gerokai išalkę. Prisikrauname didelę lėkštę maisto ir plepėdami viską suvalgome. Vėliau dar užkandame, ir dar, nes atrodo vis negana…. To galime išvengti, jei atvykę LĖTAI suvalgysime riekelę ar dvi meliono ir palauksime apie 15-20 minučių.

Dėl turimo didesnio cukrų kiekio, mažo skaidulų kiekio ir didelio vandens kiekio, melionas greitai, kaip gliukozė, patenka į kraują, ypač, kai skrandis tuščias. Atsiranda sotumo jausmas ir mes, sveiku protu, suvalgome mažiau užkandžių, galime kramtyti neskubėdami ir pasisotinti mažesniu kiekiu maisto.

Kaip valgyti melioną?

  • VIENĄ užkandžiui. Supjaustykite riekutėmis, kubeliais, kabinkite šaukštu. Bus sveikas ir vertingas desertas. Jei norisi sočiau, papildomai suvalgykite kelis riešutus ar sėklų.
  • Naudokite SALOTOMS. Priešpiečiams pasigaminkite salotas su melionu ir lapinėmis salotomis. Papildomai pasirinktinai gardinkite uogomis, mangais, avokadais. Salotas papildykite riebalais ar baltymais, pavyzdžiui, pasirinktinai graikišku jogurtu, riešutais bei sėklomis, feta ar kitokiu sūriu. Pašlakstykite parsirinktinai apelsinų ar citrinos sultims, pabarstykite cinamonu ar druska.
  • Valgykite SĖKLAS. Išvalytas sėklas paskleidę ant kepimo popieriaus lengvai paskrudinkite orkaitėje. Valgykite juos sveikam užkandžiui, berkite į košę ar salotas.
  • SUŠALDYKITE išskobę burbuliukais arba užmovę trikampį ant plokščio medinio pagaliuko. Bus natūralūs ledai – gaivins karštą dieną, o sušaldyti burbuliukai tiks atvėsinti ir gaivos suteikti stalo vandeniui.

Svarbus saikas

Melionas saldus, teikiantis malonumą ir gaivus vaisius. Vis dėlto, jo, kaip ir kitų vaisių reikėtų valgyti saikingai. Valgant meliono didesnius kiekius gali greitai pakilti gliukozės kiekis kraujyje, tuomet kasa išmes pliūpsnį insulino į kraują ir perteklinė gliukozė nusės į riebalus, o mus ištiks bado jausmas.

Melionai didesniais kiekiais nerekomenduojami sergantiems diabetu, esantiems priediabetinėje situacijoje, jei kankina migrena.

Dažnai melionas pateikiamas su kumpiu, tačiau rūkyti ar vytinti mėsos produktai nėra sveikos mitybos dalis, taiga gardinkite kitais, vertingais produktais.

Šis vaisius geras kalio šaltinis, tačiau, kita vertus, melioną rekomenduojama riboti turintiems diagnozuotų inkstų problemų, kai reikia vengti šio mineralo.

Sveiki receptai su melionais:

Melionų užkandis su granatais ir pasiflora

Melionas – saldus užkandis, lyg desertas be pridėtinio cukraus.
Geriausia jį valgyti mažesniais gabaliukais, tada ir pasimėgavimo daugiau. Supjaustykite riekutėmis, kubeliais, kabinkite šaukštu ar išskobkite burbuliukus. Galite maišyti su kitais vaisiais. Jei norisi sočiau, papildomai suvalgykite kelis riešutus ar sėklų.
Pasiflora – retesnis vaisius, šiek tiek rūgštokas, tačiau jį pabarsčius druska – tampa daug saldesnis.
Beje, kai derinamas saldus ir sūrus skonis – smegenys pagamina daugiau dopamino – malonumo hormono,
Išbandyti šį receptą

Gaivus vaisių desertas su medumi

Melionas – tinkamas užkandis karštą dieną, kai daug prakaituojame. Padeda išlaikyti skysčių ir mineralų balansą organizme ir išvengti silpnumo jausmo. Dėl šių savybių puikiai tinka sergant, kai kankina aukšta temperatūra. Taigi, ligonį maitinkite ne sausainiais, o melionais
Išbandyti šį receptą

Vaisių salotos su ispaninio šalavijo sėklomis

Mangas – jaunystės eliksyras odai, suteikiantys elastingumo ir stangrumo. Jame esama vitamino C ir fermentų, kurie stabdo raukšlių atsiradimą, skatina kolageninių skaidulų susidarymą.
Išbandyti šį receptą
5 2 votes
Patiko? Įvertinkite!