Greičiausiai pabandoma, kai pasiūloma pagaminti ką nors… saldaus. Galite pradėti bandymus ir nuo vertingų desertų. Kad būtų lengviau pasiryžti pabandyti. Bet išbandę nesuvalgykite vieni, pasikvieskite bičiulių ar pavaišinkite kolegas, kad jums liktų mažiau. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Glitimo netoleravimas, produktų pakaitalai ir receptai >>

Surašau, kuo kurie miltai išsiskiria, kam tinka naudoti. Schemoje matysite skaičius – kaloringumą, riebalus, angliavandenius ir baltymus. Palengvins pasirinkimą pagal poreikius. Vardinu miltus ne pagal vertę, o pagal abėcėlę. 

Miltai be glitimo: miltų lentelė

Avinžirnių miltai Naudojami vietoje kiaušinio kaip rišamoji medžiaga, pavyzdžiui, gaminant pupelių, avinžirnių ar kopūstų kotletus (labai skanu kas nebandėte). Maišomi su kitais miltais kepiniuose, naudojami padažams, užtepėlėms, pavyzdžiui, humusui, kepsneliams falafeliams, o taip pat rytietiškiems saldėsiams gaminti.  Labai skanu ir kopūstų blyneliams. Pastariesiems aš naudodavau žirnių miltus, bet avinžirnių vertingesni ir dabar keisiu jais. Jei reikia recepto – parašykite, įkelsiu komentaruose. 

Daržovių blyneliai su avinžirnių miltais

Skanaus linki recepto autorė – Lijana.
Patiekalą taip pat gamino ir nuotrauką atsiuntė Regina Makauskienė‎. Jos komentaras: "Gaminau tiksliai pagal receptą. Avinžirnius susimaliau pati. Labai skanu, net nesitikėjau. Kartosiu!"
Išbandyti šį receptą

Avižų (pilno grūdo) miltai – naudojami vieni puikiai tinka blynams su kitiems patiekalams su daržovėmis. Išbandymui morkų ir avižinių miltų blyneliai bei mano firminiai morkų keksai be glitimo. Jei glitimą vartojate, tik mažinate jo kiekį – tiks kepant pyragus arba duoną, nors 20 proc. įprastų miltų pakeiskite avižiniais. Jie suteiks gaminiams drėgnumo. Kiek pamenu, apie 2010 metus be glitimo buvo tik avižų miltai. Dabar daug kas naudoja. Beje, jie ne visais atvejais tinka glitimo netoleruojantiems. Ribojama iki 50 gramų per dieną. Avižose yra ne glitimas, o aveninas, nes būna kas supainioja.

Grikių miltai – daržovių blynams, sausainiams ir kitiems kepiniams. Pusryčiams ar pietums grikių miltų, morkų ir špinatų blyneliai. Jie skanūs ir šalti, galima naudoti vietoje duonos. 

Grikių ir daržovių kotletai

Išbandykite grikius pasigaminti kitaip nei esate pripratę! Lengvai pagaminami, maistingi ir labai skanūs grikių ir daržovių kotletukai pusryčiams arba pietums. Patiekta su termiškai neapdoroto burokėlio salotomis. Recepto ir nuotraukos autorė Kristina Valaitienė.
Išbandyti šį receptą

Kokosų miltais tinka patirštinti rytietiško skonio sriubą, troškinį, padažą ar varškės patiekalą. Šie miltai –  mano gelbėtojai. Pavyzdžiui, kai tešloje per daug vandens įpilu, jie „sutraukia“ drėgmę. Paskutinį kartą taip gelbėjau varškės apkepą, kai pertryniau varškę. Labai skanus toks variantas gavosi – vaikai tašė ir dar prašė. Skanu su jais gaminti sveikesnius desertus, pavyzdžiui, morkų keksus. Be to, jų turi turėti kiekviena šeimininkė – puikiai tinka vietoje cukraus pudros puošti desertus.

Morkų keksiukai – naujas variantas su kokosų miltais

Šiems keksiukams nereikia kvietinių miltų, tad puikiai tiks jei netoleruojate glitimo ar jo vengiate. Keksiukai labai gardūs, subtilaus skonio. Įprastai keksus kepu su avižiniais miltais, bet taip įvyko, kad filmuojant laidą „La Maistas“ laidoje jų.. pritrūkome, taigi peržiūrėjome ką turime ir gaminome su kokosų miltais. Gavome tokį skanų variantą, kad po laidos keksų lėkštė buvo nusiaubta ir netrukus liko tik trupiniai.Vietoje kokosų miltų tinka ir avižiniai miltai. Juos pasigaminti galite patys elektriniu trintuvu susmulkinę avižinius dribsnius iki miltų konsistencijos. Jeigu naudosite avižinius miltus, migdolų pieno reikės gerokai mažiau negu gaminant su kokosų miltais (gali net ir visai nereikėti).Iš šio kiekio pasigaminsite 12 keksiukų.
Išbandyti šį receptą

Linų sėmenų miltai – puikus tirštiklis įvairiems padažams ir gėrimams, gerai į košę įsiberti. Dažnai naudojami kaip sudėtinė dalis duonai kepti, galima pakeisti iki 20 proc. kitų miltų. 

Ko neminėjau anksčiau, tai linų sėmenų miltai tinka įberti į varškę. Kepiniuose linų miltai turėtų sudaryti iki 20 procentų bendro miltų kiekio. Jie gali padėti surišti kepinius vietoje kiaušinio kaip alternatyva išgarbintoms gysločių luobelėms. Netikėta, kad skanu su varške, kefyru ar jogurtu. Receptas išbandymui: viso grūdo speltos, rugių ir linų sėmenų miltų duona – ši duona su glitimu, bet tiks tiems, kurie nori sumažinti glitimo kiekį racione, bet neturi jo atsisakyti. 

Moliūgų sėklų miltai idealiai tinka dėti į duoną ir kitus kepinius, berti į grūdinius patiekalus bei varškę. Rašo, kad „idealiai tinka dėti į duoną, bandeles ir kitus kepinius, tinka naudoti vietoj džiūvėsėlių“. Nesu bandžiusi. Gal, pavyzdžiui, į grikių duoną tiktų? Kaip manote? 

Grikių duona be glitimo

Noriu pasidalinti puikiu atradimu! Tai – grikių duonelė. Galbūt kaip tik rytojaus pusryčiams? Tokia duona gali išsilaikyti kaip šviežia iki savaitės, laikoma maistinėje plėvelėje, bent jau taip sako. Mano namuose ši duona taip ilgai neišbūna, o visi paragavę prašo recepto pabandykit ir jūs! Lauksime atsiliepimų, rašo Giedrė Renevė. Duoną kepė ir nuotraukas atsiuntė Donata Jokšienė. Ačiū Jums, kad dalinatės.
Išbandyti šį receptą

Migdolų miltai – būna dviejų rūšių. Vieni su mažai riebalų ir daug baltymų – suteikia ypač daug sotumo. Receptas – šokoladiniai keksiukai su burokėliais. Kiti, įprasti migdolų miltai – sumalti blanširuoti migdolai, labai tinka kepiniams ir sausainiams. Skonis intensyvus. Pasisaldinti gyvenimui – migdolų miltų desertas:

Desertas iš migdolų, datulių, kokoso drožlių ir pieno

Receptas (8 porcijos), pakankamai greitai paruošiamas, puikios sudėties desertas. Receptą bei nuotrauką atsiuntė Vilma Karveliene‎. Ačiū, kad dalinatės.
Išbandyti šį receptą

Rudų ryžių (pilno grūdo) miltai – daug geresnis pasirinkimas nei įprasti ryžių miltai, nes yra pilno grūdo. Kepiniams, makaronams, blyneliams, desertams arba naudoti kaip tirštiklį. 

Tapijokos miltai –  puiki pamaina kiaušiniui. Idealiai tinka pudingams ir varškės patiekalams. Kiaušinienė be kiaušinių iš tofu su tapijokos miltais >>>

Abisininių posmilgių (teff) miltai sutirština ir sugeria daug drėgmės, todėl kepiniams suteikia drėgnumo. Sako, kad gerai tinka picos pagrindui gaminti – va jums ir variantas vietoje baltų miltų! 

Glitimo netolerancija dažnai yra susijusi ir su laktozės netolerancija. Apie ją galite pasiskaityti čia: Pieno produktų netoleravimas: laktozė ir kazeinas >>>

5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!