Greičiausiai pabandoma, kai pasiūloma pagaminti ką nors… saldaus. Galite pradėti bandymus ir nuo vertingų desertų. Kad būtų lengviau pasiryžti pabandyti. Bet išbandę nesuvalgykite vieni, pasikvieskite bičiulių ar pavaišinkite kolegas, kad jums liktų mažiau. 

Surašau, kuo kurie miltai išsiskiria, kam tinka naudoti. Schemoje matysite skaičius – kaloringumą, riebalus, angliavandenius ir baltymus. Palengvins pasirinkimą pagal poreikius. Vardinu miltus ne pagal vertę, o pagal abėcėlę. 

Avinžirnių miltai Naudojami vietoje kiaušinio kaip rišamoji medžiaga, pavyzdžiui, gaminant pupelių, avinžirnių ar kopūstų kotletus (labai skanu kas nebandėte). Maišomi su kitais miltais kepiniuose, naudojami padažams, užtepėlėms, pavyzdžiui, humusui, kepsneliams falafeliams, o taip pat rytietiškiems saldėsiams gaminti.  Avinžirnių bei daržovių blynelių su kariu receptas >  https://bit.ly/blyneliai Labai skanu ir kopūstų blyneliams. Pastariesiems aš naudodavau žirnių miltus, bet avinžirnių vertingesni ir dabar keisiu jais. Jei reikia recepto – parašykite, įkelsiu komentaruose. 

Avižų (pilno grūdo) miltai – naudojami vieni puikiai tinka blynams su kitiems patiekalams su daržovėmis. Išbandymui morkų ir avižinių miltų blyneliai > https://bit.ly/morkųvafliai bei mano firminiai morkų keksai be glitimo > https://www.sulieknek.lt/r/morku-pyragas-be-kvieciu/ Jei glitimą vartojate, tik mažinate jo kiekį – tiks kepant pyragus arba duoną, nors 20 proc. įprastų miltų pakeiskite avižiniais. Jie suteiks gaminiams drėgnumo. Kiek pamenu, apie 2010 metus be glitimo buvo tik avižų miltai. Dabar daug kas naudoja. Beje, jie ne visais atvejais tinka glitimo netoleruojantiems. Ribojama iki 50 gramų per dieną. Avižose yra ne glitimas, o aveninas, nes būna kas supainioja.

Grikių miltai – daržovių blynams, sausainiams ir kitiems kepiniams. Pusryčiams ar pietums grikių miltų, morkų ir špinatų blyneliai > https://bit.ly/daržoviųkotletai Jie skanūs ir šalti, galima naudoti vietoje duonos. 

Kokosų miltais tinka patirštinti rytietiško skonio sriubą, troškinį, padažą ar varškės patiekalą. Šie miltai –  mano gelbėtojai. Pavyzdžiui, kai tešloje per daug vandens įpilu, jie „sutraukia” drėgmę. Paskutinį kartą taip gelbėjau varškės apkepą, kai pertryniau varškę. Labai skanus toks variantas gavosi – vaikai tašė ir dar prašė. Skanu su jais gaminti sveikesnius desertus, pavyzdžiui, morkų keksus https://www.sulieknek.lt/r/morku-keksiukai/ . Be to, jų turi turėti kiekviena šeimininkė – puikiai tinka vietoje cukraus pudros puošti desertus.

Linų sėmenų miltai – puikus tirštiklis įvairiems padažams ir gėrimams, gerai į košę įsiberti. Dažnai naudojami kaip sudėtinė dalis duonai kepti, galima pakeisti iki 20 proc. kitų miltų. 

Ko neminėjau anksčiau, tai linų sėmenų miltai tinka įberti į varškę. Kepiniuose linų miltai turėtų sudaryti iki 20 procentų bendro miltų kiekio. Jie gali padėti surišti kepinius vietoje kiaušinio kaip alternatyva išgarbintoms gysločių luobelėms. Netikėta, kad skanu su varške, kefyru ar jogurtu. Receptas išbandymui: viso grūdo speltos, rugių ir linų sėmenų miltų duona > https://bit.ly/linųsėmenųduona  – ši duona su glitimu, bet tiks tiems, kurie nori sumažinti glitimo kiekį racione, bet neturi jo atsisakyti. 

Jei sunku pačiam susidėlioti galime sudaryti mitybos planą be glitimo– užsisakykite sezoninį, pasirinkite kriterijų be glitimo ir tada užpildykite savo asmeninius sveikatos duomenis. Atsiųsime planą per 5 darbo dienas.

Moliūgų sėklų miltai idealiai tinka dėti į duoną ir kitus kepinius, berti į grūdinius patiekalus bei varškę. Rašo, kad „idealiai tinka dėti į duoną, bandeles ir kitus kepinius, tinka naudoti vietoj džiūvėsėlių“. Nesu bandžiusi. Gal, pavyzdžiui, į grikių duoną tiktų? Kaip manote?  Receptas čia >>> . https://www.sulieknek.lt/r/grikiu-duona-be-glitimo/

Migdolų miltai – būna dviejų rūšių. Vieni su mažai riebalų ir daug baltymų – suteikia ypač daug sotumo. Receptas- šokoladiniai keksiukai su burokėliais   https://bit.ly/šokoladiniaiburokėliųkeksiukai  . Kiti, įprasti migdolų miltai – sumalti blanširuoti migdolai, labai tinka kepiniams ir sausainiams. Skonis intensyvus. Pasisaldinti gyvenimui – migdolų miltų desertas > https://bit.ly/desertasišmigdolų 

Rudų ryžių (pilno grūdo) miltai – daug geresnis pasirinkimas nei įprasti ryžių miltai, nes yra pilno grūdo. kepiniams, makaronams, blyneliams, desertams arba naudoti kaip tirštiklį. 

Tapijokos miltai –  puiki pamaina kiaušiniui. Idealiai tinka pudingams ir varškės patiekalams. Kiaušinienė be kiaušinių iš tofu su tapijokos miltais > https://bit.ly/kiaušinienėbekiaušinių 

Abisininių posmilgių (teff) miltai sutirština ir sugeria daug drėgmės, todėl kepiniams suteikia drėgnumo. Sako, kad gerai tinka picos pagrindui gaminti – va jums ir variantas vietoje baltų miltų! 

Glitimo netolerancija dažnai yra susijusi ir su laktozės netolerancija. Apie ją galite pasiskaityti čia:


Sekite mano Instagram ir Facebook paskyras.

5 1 vote
Patiko? Įvertinkite!