Triušio mėsa yra liesa ir didžioji dalis kalorijų yra iš baltymų ir labai mažai iš riebalų. 100 g triušienos turi 173 kalorijas, vos 3,5 g riebalų ir net 33 g baltymų.

Pagal mėsos mėginių tyrimą, kuriam naudota triušiena, vištiena, jautiena ir kiauliena, siekiant nustatyti šių gyvūnų rūšių maistinių medžiagų skirtumus, paaiškėjo, kad triušienoje kalcio (21,4 mg / 100 g) ir fosforo (347 mg / 100 g) buvo daugiau nei kitų rūšių mėsoje, o riebalų ir cholesterolio – mažiau.

Triušiena turi daug geležies, cinko, vario, fosforo ir seleno, taip pat vitamino niacino (B3), o vitamino B12 100 g triušienos yra net 3 kartus daugiau nei suaugusio žmogaus reikiama paros norma. Ši medžiaga būtina teigiamai širdies veiklai, suteikia energijos. Triušiena turi ir kalio, kuris būtinas kaulų ir raumenų sveikatai, kraujospūdžiui, širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Ši mėsa rekomenduojama turintiems geležies trūkumą, anemiją, virškinimo trakto sutrikimų, turintiems alergiją kitai mėsai. Tinka ir mažiems vaikams – kaip viena iš pirmųjų mėsų ragavimui.

Gardžios triušienos paslaptys

Triušienos paruošimas panašus į vištienos. Priekinė triušienos dalis su mažesnėmis šlaunelėmis būna liesesnė, o užpakalinė – riebesnė. Greičiausiai iškepsite liesą triušio juosmeninę ar priekinę dalį. Rekomenduojama kepti vidutinėje kaitroje maždaug 20 minučių, kol vidinė temperatūra pasieks 71 ° C.

Kiti gabalėliai daug labiau tinka kepimui puode ar troškinimui. Patogiausia gaminti supjaustytas vienodas triušienos dalis, kadangi visoms dalims – juosmeninei, priekinei ir užpakalinei – reikia skirtingo kepimo laiko. Bet pirmiausiai, prieš gamindami triušieną atšildykite iki kambario temperatūros.

Jei patiekalą kepsite orkaitėje, supjaustytą triušį galite apkepti karštoje keptuvėje, mėsa bus sultingesnė. Kad gaminant mėsa labai neišsausėtų, patariama triušieną troškinti daržovių ar vištienos sultinyje, kartu su dideliu kiekiu daržovių, padažu su kokosu pienu. Kitas variantas – troškinti padaže su produktais, turinčiais rūgšties. Puikiai tiks pomidorai su alyvuogėmis, svogūnai.

Prieš patiekdami triušieną, leiskite jai „pailsėti“ savo sultyse.

Triušienai tinkamiausi prieskoniai

Triušiena – labai švelni mėsa, todėl saikingai vartokime prieskonius ją gardindami. Šiai mėsai tinka:

  • Pipirai ir druska, tik berti ją reikia jau prieš pat pašaunant į orkaitę ar puodą
  • Česnakai
  • Čiobreliai
  • Krapai
  • Lauro lapai
  • Mairūnai
  • Petražolės
  • Rozmarinai
  • Šalavijai

Triušiena tikrai vertinga: liesa, lengvai virškinama, turtinga baltymais ir kitomis naudingomis medžiagomis. Dėl to ją neretai rekomenduoju įtraukti į savo mitybą. O jei norisi aiškios struktūros ir asmeniškai pateiktų ir suskaičiuotų patiekalų, rekomenduoju išbandyti asmeninį mitybos planą.

Receptai su triušiena

Triušienos troškinys

Triušio mėsa yra liesa ir didžioji dalis kalorijų yra iš baltymų ir labai mažai iš riebalų. 100 g triušienos turi 173 kalorijas, vos 3,5 g riebalų ir net 33 g baltymų. Vitamino B12 100 g triušienos yra net 3 kartus daugiau nei suaugusio žmogaus reikiama paros norma.
Išbandyti šį receptą

Triušiena su morkomis, svogūnais, briuselio kopūstais

Šiam receptui realios nuotraukos neturime, jei gaminsite maloniai prašome padaryti ir atsiųsti vaida@sulieknek.lt Įkelsime nuotrauką su Jūsų autoryste, dėkojame iš anksto.
Ar vartojate triušieną? Jei ne, visai be reikalo. Ši mėsa turi ypač daug naudingųjų medžiagų, tokių kaip: cinkas, varis, geležis, fosforas, selenas, taip pat vitaminų B3 ir B12. Triušiena tinkama vaikams jau nuo primaitinimo pradžios.
Išbandyti šį receptą

Troškinti triušienos kumpeliai su morkomis, gardinti čiobreliais

Daugelis prisibijo gaminti triušieną, manydami, kad tai atima daug laiko ir pastangų, tačiau štai receptas, kuris yra paprastas, tačiau skoniu tikrai nenuvils. Garnyrui recepto autorė rekomenduoja šviežias salotas,
Išbandyti šį receptą

Daugiau receptų su triušiena rasite čia >>

4.7 3 votes
Patiko? Įvertinkite!