7 priežastys valgyti agurkus

Šis strapsnis yra skirtas vasariškam vaisiui (taip, teisingai perskaitėte, vaisiui) AGURKUI. Kai tik pajuntu šviežio agurko kvapą – tai ženklas, kad atėjo vasara. Valgau jų daug ir pati, ir vaikų labai mėgstama daržovė. Kai planuoju pirkinius vasarą jie šaukia, kad būtinai trumpus pirkčiau. O jūs kokius renkatės? 

Tiesa, maistinė vertė mažai nuo to priklauso. Viena priežastis dabar valgyti agurkus – vasara. Šiuo metu jų sudėtis – pati geriausia.   

  1. Skysčių pakankamas kiekis svarbu visada. Dalį išgeriame vandens pavidalu, o dalį – gauname su maistu. Agurkai – puikus skysčių šaltinis, viename agurke yra net apie 95% vandens. Paskaičiuokime, 5 trumpi agurkai, kiekvienas jų sveria apie 100 g, –  gauname beveik pusę litro vandens! Jis kupinas vertingų medžiagų ir pasisavinamas geriau nei vandentiekio vanduo!
  2. Nėščioms –gali sumažinti tinimą. Agurkai yra natūralius diuretikas, todėl nors ir pato daržovė yra kupina vandens, tačiau ji neleidžia organizmui kaupti perteklinių skysčių.
  3. Viename vidutiniame trumpame agurke, yra vos 15 kalorijų. Tai reiškia, kad šių daržovių kilograme vos… 150! Žmonėms, kurie valgo daugiau vertingų maisto produktų, kurių kaloringumas yra mažas, – lengviau numeta svorio. Nors skaidulų turi ir nedaug, bet šios daržovės pripildo skrandį, suteikia malonų traškaus kramtymo jausmą ir tokiu būdu sumažina alkį ir pratęsia sotumą. 
  4. Lengvai virškinami – agurkuose daug vandens ir mažai skaidulų. Lengvas maistas ir garnyras net ir tiems, kurių virškinimo traktas yra paskelbęs streiką. 
  5. Vertingų medžiagų šaltinis. Penki trumpi agurkai Jūsų organizmui suteiks visos paros vitamino K reikiamą kiekį. Valgydami šią daržovę gausite vitaminų B ir C kartu su mineralais, tokiais kaip: varis, fosforas, kalis ir magnis. 
  6. Gali sumažinti uždegiminius procesus ir atitolinti lėtines ligas. Agurkai turi unikalų rinkinį antioksidantų, įskaitant flavonoidus, lignanus ir triterpenus. Gal Jums tie sudėtingi pavadinimai ir nelabai daug ką sako, bet žinokite, kad jie ne tik apsaugo Jūsų ląsteles, bet ir sumažina uždegimą, susijusį su artritu ir kitomis lėtinėmis ligomis.  Agurkuose esančios medžiagos gali padėti sustiprinti antioksidacines organizmo funkcijas  vyresniems suaugusiems žmonėms, kaip skelbiama 2015 m. Rugpjūčio mėn. Žurnale „Nutrition, Health and Aging“ paskelbtame tyrime pastebėta, kad agurkai sustiprino antioksidantų funkcijas vyresnio amžiaus suaugusiesiems, įskaitant glutationo ir vitamino E gamybą bei mažo tankio lipoproteinų (MTL) oksidaciją.
  7. Palengvina tuštinimąsi ir neleidžia vidurių užkietėjimui jus kankinti, tai aktualu ir sėdimą darbą dirbantiems, ir nėščioms, ir vyresniems žmonėms. 

RECEPTAI

Kodėl agurkai gali būti blogai?

Didelį rūpestį kelia tai, kaip yra agurkai užauginami. Šiaip dienai ypač didelis pesticidų naudojimas. Kai kurie pesticidai, dažniausiai naudojami agurkų pasėliams, įskaitant etioną ir imidaklopridą, tai kelia nemažą susirūpinimą. Didelės dozės gali sukelti pykinimą, vėmimą, nerimą ir net negalėjimą kvėpuoti. Imidaklopridas taip pat gali turėti neigiamą poveikį žmonių sveikatai, pavyzdžiui, sukelti toksinį poveikį kepenims ir skydliaukės liaukoms. Tyrimas, paskelbtas 2016 m. Lapkričio mėn. Irano visuomenės sveikatos leidinyje taip pat parodė, kad sandėliuojant, plaunant ir lupant sumažėja pesticidų likučiai agurkuose, bent jau auginamuose šiltnamyje, efektyviai sumažinant ir pašalinant pesticidus iš produkcijos.

Taip pat nerimą gali kelti ir vaškas, kuriuo yra padengiami agurkai. Agurkai kartu su kitais vaisiais ir daržovėmis, tokiomis kaip citrusiniai vaisiai, paprikos ir baklažanai, turi natūralų vašką, kuris nuimamas nuėmus derlių ir nuvalomas prieš pakuojant ir išsiunčiant.

Produktų prižiūrėtojai padengia plona vaško danga, kad padėtų gaminiui išlaikyti drėgmę, išlikti šviežiam, apsaugo nuo pelėsio bei padeda išlikti atspariems kitiemss fizinėms pažeidimams (2014 m. Vasario mėn. Ohajo valstijos universiteto paskelbtas straispnis). Visas agurkams ir kitai produkcijai naudojamas vaškas yra FDA patvirtintas, kad būtų saugu vartoti.

Marinuoti ar rauginti agurkai?

Labai dažnai esu girdėjusi iš klienčių, kad rauginti ir marinuoti agurkai yra tas pats. Tai yra visiška netiesa!

Marinuotos daržovės yra mažiau vertingos, nei raugintos. Kartais marinuotas daržoves renkuosi žiemos sezoną, rytinei košei pagardinti. Pačiai marinuoti netenka, bet man pasisekė – iš kaimynės gaunu dovanų. 

Rekomenduoju vengti priktinių marinuotų daržovių, nes jose ypatingai didelį cukraus, druskos ir acto kiekiai. Tai ne tik padidins (!) Jūsų svorį, bet ir sudirgins virškinimo traktą, būtent dėl šios priežasties galite jaustis prasčiau. 

Jeigu nusprendėte marinuoti namuose – stenkitės kuo mažiau termiškai apdoroti, kad daržovės liktų traškios. Marinatas turi būti su kuo mažiau cukraus, druskos ir acto. 

Atsiminkite, kad raugintos daržovės neturėtų pakeisti šviežių. Raugintus gaminius valgykite dažnai, bet tik mažais kiekiais. Dėl raugintose daržovėse esančios druskos, kuri kenkia turintiems aukštą kraujospūdį, polinkį į tinimus, mažiau judantiems. 

Santrauka iš mano knygos “Liekna visam gyvenimui“.


Kviečiu sekti Facebook, Instagram ir YouTube paskyras

5 2 votes
Patiko? Įvertinkite!