Laktozė – tai pieno cukrus (angliavandenis), randamas tik žinduolių piene. Jis virškinamas plonajame žarnyne laktazės fermento pagalba.  Laktozės netoleravimas, t.y. nevirškinimas, būdingas 1/3 Lietuvos gyventojų. Kita vertus, du trečdaliai kuo puikiausiai ją toleruoja ir teoriškai gali vartoti pieno produktus. 

Patarimai, netoleruojantiems laktozės

Laktozės netoleravimas atsiranda,kai dėl per mažo fermento laktazės kiekio dvylikapirštės žarnos gaureliuose organizmas negeba suskaidyti laktozės į gliukozę ir galaktozę. Nesuskaidyta laktozė patenka į storąją žarną, kur ją pradeda skaidyti žarnyno bakterijos. Tai gali sukelti nemalonius pojūčius ir vieną ar kelis simptomus: pilvo pūtimą, bėrimą, viduriavimą, pykinimą, galvos skausmą, nevirškinimo jausmą.

Laktozės netoleravimo priežastys:

  • Įgimtas netoleravimas (retai).
  • Amžius, nes vidutiniškai po 55 metų stipriai mažėja toleruojančių laktozę.
  • Celiakija ir uždegiminės žarnyno ligos, pažeidžiančios žarnos gaurelius. Kartais ir GERL (rėmuo) turi tam įtakos dėl sutrikusio virškinimo.
  • Virusinės ir kitos ligos, kurios laikinai pakeičia gebėjimą skaidyti šį angliavandenį.
  • Kai kurių vaistų vartojimas.

Kai priežastys laikinos rekomenduojama ne tik susilaikyti nuo laktozės turinčių produktų, bet ir atidžiau pasirūpinti savo žarnynu koreguojant mitybą ir vartojant probiotikų, mano rekomenduojamus rasite čia >>

Jei turime šią būklę (tai nėra liga), galima:

  • Rinktis augalines pieno produktų alternatyvas. Jos išsamiai aprašytos čia >> išsamiai aprašyti laktozės pakeitimo būdai.
  • Rinktis pieno produktus BE laktozės. Beje, kai kuriuose produktuose laktozės nėra natūraliai, pvz., ilgai brandintuose sūriuose. Kituose laktozė yra suskaidoma ir žmogus, negebantis jos virškinti, gali tuos pieno produktus vartoti.  
  • Jei planuojate suvartoti pieno produktų, nes negalite atsilaikyti, įsigykite vaistinėje laktazės fermento, tik jis gali būti vartojamas kartais, ne nuolatos. 

Kaip pašalinama laktozė iš pieno produktų ir kodėl svarbu skaityti produktų etiketes

Gaminant produktus be laktozės, į juos dedamas fermentas laktazė, kuris piene ar jo produktuose esančią laktozę suskaido į gliukozę ir galaktozę. Šis fermentas natūralus ir iki patekimo į mūsų skrandį jau būna padaręs savo darbą.

Kai ant pieno produktų etiketės užrašyta be laktozės, galite matyti, kad sudėtinėse dalyse yra paminėtas fermentas laktazė. Beje, laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir iš jų pagamintuose gaminiuose, pvz., sriubose, salotų padažuose, duonoje, sausainiuose, sausuose pusryčiuose, bulvių traškučiuose, saldainiuose, pieniškame šokolade ar net dešroje, todėl atidžiai skaitykite etiketes. Nors, kas laikosi mano rekomenduotų taisyklių, šių produktų vengia ir taip.

Išsamiau apie pieno produktų alergiją ir netoleravimą kuo jie skiriasi ir kuo keisti pieno produktus mityboje skaitykite čia >>

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!