Ar trintos sriubos – geras pasirinkimas? Kodėl daržovės sriuboje turi būti kramtomos konsistencijos? Atsakymus rasite straipsnyje.

Kalbant apie trintas sriubas jos yra greitai pasisavinamos ir puikiai tinka:

  • Kūdikiams bei mažiems vaikams
  • paaugliams, kurie yra ypač liekni ir judrūs
  • suaugusiems, kurie nori priaugti svorio ar vengia jį prarasti
  • intensyviai užsiimantiems ištvermės sporto šakomis
  • sunkiai sergantiems
  • po sunkesnių operacijų, kai nėra apetito, ar sunkus atsigavimas
  • po žandikaulio operacijų ar esant kitiems kramtymo ribojimams
  • patyrus apsinuodijimą ar viduriavimą pirmomis dienomis po simptomų dingimo
  • turintiems virškinamo trakto opų
  • aktyviai gydomiems chemoterapija, kai nėra apetito

Visiems kitiems verčiau rinktis kramtomus produktus.

Trintas maistas, tame tarpe ir trintos sriubos, sotumo suteikia kur kas mažiau nei kramtomos konsistencijos. Trintose sriubose išlieka mažiau skaidulų, jis greičiau susivirškina. Dėl šių priežasčių greičiau išalksime ir norėsime valgyti vėl. Jei sriubas perverdame, kai nebelieką ko kramtyti, poveikis tas pats, kaip ir trintos sriubos.

Pagalvokite, kiek turėtumėte suvalgyti moliūgų sriubos be kitų priedų, kad būtumėte sotūs bent 3 valandas? Bet paties moliūgo bijoti neverta. Neapdorotas moliūgas puikiai tinka salotoms. O jeigu norisi termiškai apdoroto, galite supjaustyti moliūgą didesniais kubeliais, pabarstyti druska, kmynais ir pašauti į orkaitę. Vos suminkštėjęs jis bus ir sveikas, ir gardus garnyras arba užkandis. Nėra blogų daržovių ar vaisių, tiesiog jų paruošimas būna netinkamas. Sveiki moliūgų receptai čia >>>, o ir moliūgų sriubą galima pagaminti netrintą ir sočią, pavyzdžiui, su lęšiais.

Dėl didesnio sotumo jausmo sriubą venkite valgyti prie televizoriaus, naršydami telefone. Pamirškite maisto trynimą ar pervirimą.

Kai kyla klausimas bendrai apie sriubą – sveika tai ar ne? Klausiu jūsų – ką manote apie troškinį? Juk troškinys ir sriuba skiriasi tik vandens kiekiu. Taigi sriubos sveika ir gerai, svarbu tik pasirinkti tinkamas. Vertingų sveikų sriubos receptų savo stalui rasite žemiau.

Iškrovos dienai – daržovių sriuba

Tinkamai subalansuota mityba padeda išlaikyti dailesnes kūno formas, gerą fizinę bei emocinę būseną. Bet kokios raciono pertvarkos turėtų būti įgyvendinamos atsakingai, įvertinant galimą poveikį sveikatai.

Badavimas gali būti naudingas sveikatai, tačiau gali ir pakenkti. Norint išvengti rizikos, būtina žinoti, kada ir kaip šia organizmo valymo forma užsiimti. Bene idealiausias organizmo valymas – iškrovos diena su maistu, kai, gerokai sumažinus dienos kalorijų normą, valgomas tik konkretus produktas ar maisto medžiagų grupė. Plačiau apie iškrovos dienas >>>

Sveikų sriubų receptai

Kai sriubos su baltymais pavyzdžiui, žuvimi ar mėsa – jos valgomos kaip pagrindinis patiekalas. Tad gaminkite jas tirštas. Puikiai tiks kaip pietums, taip ir vakarienei. Jei alkis vakare didelis – gaminkite skystą, suvalgysite daug, bet kalorijų vandenyje, nėra.

Daržovių sriubos gali būti pagrindinis patiekalas, jei jos su bulvėmis, kruopomis ar ankštiniais: avinžirniais, lęšiais ar pupelėmis. Jei daržovės vandeningos ir mažai kaloringos jos gali būti ir papildomas priedas prie kitų valgymų ar šiltas užkandis vėsią dieną. Daržovių sriubos >>>

Kai lauke karšta, paskutinis dalykas kurį norite padaryti – tai įjungti viryklę ir prie jos dar labiau kaitinantis. Norisi gaivaus ir lengvo maisto, ypač jei saulė palepina savo spinduliais. Tokiu metu labai puikus pasirinkimas – gaivi šalta sriuba. Kiti šaltų sriubų receptai >>>

Šparaginių pupelių sriuba su vištiena

Vištiena gali padėti sumažinti svorį ir sumažinti širdies ligų riziką. Baltymais turtingi valgiai gali padėti jaustis sotesniems, nepaisant to, kad valgome mažiau.
Išbandyti šį receptą

Daugiau sriubų su mėsa >>>

Žaliųjų lęšių sriuba su pomidorais, avinžirniais ir žalumynais

Lęšiuose taip pat gausu kitų naudingų makro bei mikroelementų, tarp kurių verta paminėti cinką, manganą, seleną, jodą, fluorą ir fosforą.
Išbandyti šį receptą

Daugiau sriubų su lęšiais >>>

Aštri pomidorinė sriuba su pupelėmis ir morkomis

Tirpios pupelių skaidulos naudingos mažinant cholesterolį, vartojant pupeles kasdien. Puodelyje virtų pupelių yra 15 g  – beveik pusė per parą rekomenduojamo skaidulų kiekio.
Išbandyti šį receptą

Daugiau sriubų su pupelėmis >>>

Perlinių kruopų sriuba su kalafioru ir žirneliais

Pagrindinis perlinių kruopų privalumas — rekordinis fosforo kiekis – 243 mg /100g. Fosforo labiausiai reikia mūsų endokrininei sistemai ir smegenims.
Išbandyti šį receptą

Daugiau sriubų su perlinėmis kruopomis >>>

Gardi žuvienė iš lydekos

Žuvienė labai skani, aštri ir išraiškingo skonio, čia žuvis tinka bet kokia, šiame recepte naudota lydeka. Valgyti galima ir pietums ir vakarienei, tiesiog negalėsite nepakartoti.
Išbandyti šį receptą

Daugiau žuvienės receptų >>>

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!