Sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė atsako į portalo Ji24.lt pateiktus klausimus apie vaisius.
– Kaip reikia valgyti vaisius? Ar tiesa, kad juos geriausia skanauti tuščiu skrandžiu?
– Faktas – vaisius reikia valgyti tuščiu skrandžiu. Kai prasidėjo braškių sezonas ir žmonės ėmė mėgautis šiomis uogomis, į mano pašto dėžutę pradėjo plūsti laiškai su klausimais: kodėl man netikėtai ėmė pūsti pilvą? Pradėjau domėtis, kada jie valgydavo uogas ir vaisius. Dažniausiai visi atsakydavo, kad vakare. O štai čia ir yra viena didžiausių problemų, kadangi uogas ar vaisius žmonės renkasi kaip desertą po pietų ar vakarienės ir sau padaro meškos paslaugą.
Ką reiškia valgyti tuščiu skrandžiu? Jeigu pavalgėte pietus ir po pusvalandžio norite mėgautis uogomis, verta žinoti, kad šios taisyklės neatitinkate, nes skrandis dar pilnas nesuvirškinto pietų maisto. Vaisius geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje. Pavyzdžiui, jeigu mes pusryčiams renkamės grūdinę košę arba bemielės pilno grūdo duonos sumuštinį su ridikėliais, jau po 2–2,5 val. galime drąsiai mėgautis vaisiais be baimės, kad pradės pūsti pilvą.
Jeigu suvalgę uogų ar vaisių jaučiate, kad labai greitai išalkstate, arba pradeda kilti rūgštys, tuomet rekomenduočiau kartu su vaisiais suvalgyti 3–4 nesūdytus, nekepintus riešutus arba 5–10 g moliūgų, saulėgrąžų sėklų, kurie prilėtina vaisiaus įsisavinimą, tačiau virškinimo nesutrikdo.
Jeigu pietums renkatės mėsą, žuvį ir jų negardinate riebiais padažais, neprimaišote gausybės kitų patiekalų, neužgeriate vagio kapučino ar latės kava (kurios prailgina virškinimą, todėl pradedame jausti nuovargį, norime miego), tuomet iš skrandžio viskas pasišalina maždaug per penkias valandas. Štai kodėl antroje dienos pusėje ragauti vaisių reikia labai atsargiai. Dažnai žmonės tarp pietų ir vakarienės užkanda pieno produktų, valgo vaisius arba uogas. O juk skrandis nėra tuščias, ar ne? Užtat kitą rytą galimas ir rėmuo, ir pilvo pūtimas.
Šaltinis: www.15min.lt/ji24/

0 0 votes
Patiko? Įvertinkite!